Syyskyntöjä tehdään aiempaa vähemmän myös Keski-Pohjanmaalla – "Yritetään tehdä ilmastotekoja"

Pellot aiheuttavat vähemmän ilmastopäästöjä, kun ne jätetään muokkaamatta.

ilmasto
Traktori pellolla.
Kalle Niskala / Yle

Keskipohjalaisviljelijät ovat jättäneet aiempaa enemmän peltojen syyskyntöjä tekemättä ilmastopäästöjen vähentämiseksi.

Nurmi-, vilja- ja perunapeltoja ei enää välttämättä muokata, vaan ne jätetään kasvipeitteiseksi talven yli. Näin pelloista vapautuu vähemmän metaania ja hiilidioksidia, mikä aiheuttaa vähemmän ilmastopäästöjä.

Samalla myös ravinteita, muun muassa fosforia ja typpeä huuhtoutuu vähemmän vesistöihin.

– Meillä ja viljelijöillä on huoli ympäristön tilasta. Yritetään tehdä tekoja, että maapallo säilyisi tuleville sukupolville, sanoo ProAgria Keski-Pohjanmaan talouden ja kasvinviljelyn asiantuntija Jouni Huhtala.

Intoa on lisännyt myös korvausjärjestelmä, jolla kannustetaan pitämään pellot kasvipeitteisinä. Uusi ympäristösitoumusjärjestelmä tuli voimaan vuonna 2015. Järjestelmä perustuu siihen, että viljelijöille maksetaan korvaus tietyistä ympäristön hyväksi tehdyistä töistä.

Keskipohjalaisella, noin 40–50 hehtaarin tilalla korvaussumma vaihtelee muutamista sadoista euroista muutamaan tuhanteen.

Osalle viljelijöistä muokkaamatta jättäminen aiheuttaa töiden kasautumista keväälle ja huonompaa peltojen kasvua. Myös sadot voi olla hieman heikompia, kertoo Huhtala.

– Joillakin peltolohkoilla voi olla ongelmia seuraavina keväänä. Kaikille maalajeille syyskyntö ei sovi, ja kosteus ei välttämättä säily maassa. Mutta kun siihen sitoudutaan, niin sitä noudatetaan, kertoo Huhtala.

MTK Keski-Pohjanmaan alueella ympäristösitoumuksessa on mukana yli 90 prosenttia tiloista.

Noin puolet maatalouden kasvihuonepäästöistä tulee pelloista.