Poika ajoi moottoripyörällä häntä pysäyttänyttä poliisia kohti – syytetään tapon yrityksestä

Syytetty oli tapahtumahetkellä alle 18-vuotias.

syytteet
Kuvassa osa valtion virastotalon opaskylttiä. Teksti Käräjäoikeus näkyy.
Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Veteliläispoikaa syytetään Pohjanmaan käräjäoikeudessa nuorena henkilönä tehdystä tapon yrityksestä. Hän yritti syytteen mukaan tappaa moottoripyörällä poliisin, joka koetti saada hänet pysähtymään. Syyttäjä vaatii hänelle ehdotonta vankeutta.

Poika kiistää tapon yrityksen ja nuorena henkilönä tehdyn virkamiehen väkivaltaisen vastustamisen. Hän myöntää liikenneturvallisuuden vaarantamisen. Syytetty oli tapahtuma-aikana alle 18-vuotias.

Poika ajoi viime joulukuussa valottomalla moottoripyörällä lähes sadan kilometrin tuntivauhtia. Ensin hänet yritti pysäyttää yksi poliisi, jonka syytetty huomasi syytteen mukaan vasta niin myöhään, ettei hänellä ollut mahdollisuutta väistää. Poliisi väisti.

Tältä osin poikaa syytetään nuorena henkilönä tehdystä törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Sen sijaan syytetty on syyttäjän mukaan yrittänyt tappaa toisen poliisin ajamalla tätä kohti ajoittain valottomalla moottoripyörällä. Hän on syytteen mukaan havainnut poliisin, jolla oli heijastimilla varustettu virkapuku ja joka näytti hänelle valkoista valoa.

Lisäksi kolmas poliisi näytti punaisella valolla pysäytysmerkkiä, ja tielle pysäköidyssä poliisiautossa oli päällä kahden väriset pysäytysvalot.

Poika ajoi syytteen mukaan poliisia kohti, vaikka hänen on syytteen mukaan täytynyt käsittää, että poliisi ei välttämättä ehdi väistää ja että törmäys, samaan suuntaan väistäminen tai moottoripyörän hallinnan menettäminen johtaisi todennäköisesti poliisin kuolemaan.

Myös tässä tapauksessa poliisi väisti juuri ennen törmäystä hyppäämällä sivuun.

Tie oli pimeä ja liukas.