1. yle.fi
  2. Uutiset

Esitys: Kemijoki Oy:lle poikkeuslupa Sierilän rakennuksille

Suomen Luonnonsuojeluliiton Lapin piiri ja Rovaniemen yhdistys vastustavat poikkeamisluvan myöntämistä.

Kemijoki Oy
sieriniemi
Sierilän alue talvella 2015.Miikka Miinala / Yle

Vesivoimayhtiö Kemijoki Oy saattaa saada poikkeamisluvan Sierilän vesivoimalan rakennuksia varten Rovaniemellä. Rovaniemen kaupungin rakennustarkastaja esittää, että yhtiö saisi poiketa rakentamisrajoituksesta ja yleiskaavan käyttötarkoituksesta. Lupa koskee Sierilän voimalaitokseen liittyviä koneasemaa ja luukkurakennusta.

Rakennustarkastajan mukaan rakentaminen ei muun muassa vaikeuta muun muassa luonnon tai rakennetun ympäristön suojelemista eikä aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Rovaniemen ympäristölautakunta käsittelee poikkeamislupaa ensi viikolla.

Luonnonsuojeluliitto vastustaa

Ennen rakentamistöiden aloittamista Kemijoki Oy:llä on oltava lainvoimainen poikkeamispäätös ja yhtiön on myös haettava rakennuslupa.

Suomen Luonnonsuojeluliiton Lapin piiri ja Rovaniemen yhdistys vastustavat poikkeamisluvan myöntämistä.

Kaupungin poikkeamislupapäätöksestä voi valittaa hallinto-oikeuksiin.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumosi Sierilän voimalaitoksen kone- ja luukkuasemien rakennusluvan viime maaliskuussa. Kemijoki Oy on valittanut päätöksestä Korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO). Rakennusluvan myönsi Rovaniemen ympäristölautakunta helmikuussa 2018.

Kemijoki Oy kertoo pyrkivänsä pienentämään poikkeusluvalla aikatauluriskiä, mikäli korkeimman hallinto-oikeuden käsittely kestää arvioitua pidempään tai mikäli oikeus hylkäisi yhtiön tekemän valituksen.

– Jos KHO:n päätös rakennusluvasta on myönteinen, poikkeuslupa on tarpeeton. Jos KHO:n päätös ei olisi meille myönteinen, hakisimme rakennuslupaa poikkeusluvan perusteella, johtaja Timo Torvinen Kemijoki Oy:stä sanoo.

150 miljoonan investointi

Kemijoki Oy:llä on jo vesilain mukainen lupa Sierilän voimalaitoshankkeelle. Vesitalouslupa sai lainvoiman kun KHO antoi siitä ratkaisun toukokuussa 2017. Kemijoki Oy:n mukaan vesitalouslupa mahdollistaa patojen, tulvaluukkuasemien ja kaivantojen rakentamisen. Toisaalta voimala tarvitsee koneaseman ja luukkurakennuksen, joihin puolestaan tarvitaan kaupungin rakennuslupa.

Koska Sierilän rakentaminen alkaisi?

- Kun KHO on antanut ratkaisunsa rakennusluvasta, ratkaisemme sen jälkeen rakentamisen aloittamisen, Torvinen sanoo.

Torvisen mukaan Sierilän vesivoimalan rakentaminen kestää noin neljä vuotta. Tarkkaa kustannusarviota ei vielä ole, mutta julkisuudessa investoinnin suuruudeksi on arvioitu noin 150 miljoonaa euroa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi