Kainuulaismiehet kuolevat muita nuorempina, mutta synkälle tilastolle ei anneta periksi – "Pyörä on minun jaksutyöpaja"

Suurimpia syitä alhaiseen elinajanodotteeseen Kainuussa ovat muun muassa epäterveelliset elämäntavat ja itsemurhat.

elinikä
Aku Partanen ajaa maastopyörällä metsäpolulla, ja taivaalta ripottelee rännänsekaista lunta.
Kajaanilainen Aku Partanen ei suostu alistumaan tilastoille. Maastopyöräily auttaa häntä jaksamaan. Timo Sihvonen / Yle

Kainuulaismiehet kuolevat muita nuorempina. Tilastokeskuksen mukaan vuosina 2016–2018 syntyneiden kainuulaispoikien elinajanodote on maan alhaisin (siirryt toiseen palveluun), 76,8 vuotta. Kainuussa naiset elävät miehiä 7,4 vuotta pidempään. Myös sukupuolten välinen ero on maan suurin.

Suurimpia syitä miesten muuta maata heikompaan ennusteeseen ovat muun muassa epäterveelliset elämäntavat ja itsemurhat.

– Kainuussa nuorilla on omat ongelmansa. Maakunta on syrjäinen ja täältä löytyy syrjäytyneitä ihmisiä. Ei ole mikään ihme, että elinajanodote on Kainuussa pienempi kuin muualla, toteaa kajaanilainen Matteus Pirinen.

Kajaanilaisen Aku Partasen mielestä kainuulaismiesten pitäisi oppia puhumaan ja käsittelemään tunteita. Siinä on paljon tekemistä.

– Tekemistä on myös kasvatuksessa. Jos isä ei puhu, on synkkä, juo ja on onneton, se saattaa periytyä pojalle. Se on hyvin surullista.

Partanen ja Pirinen eivät suostu alistumaan tilastoille. Partanen on kamppaillut fyysisen ja henkisen terveyden kanssa. Hän teki ison elämänmuutoksen ja pudotti 29 kiloa lyhyessä ajassa liikunnan ja ruokavalion avulla.

– Pyrin urheilemaan paljon, ajan maastopyörällä metsässä. Pyörä on minun jaksutyöpaja. Nautin nykyhetkestä, jos joku asia on ihana, sanon, että se on ihana ja ihastelen sitä. Vaikka orava puussa tai nätti auringonpaiste, Partanen kertoo.

– Pyrin treenaamaan pari kertaa viikossa nyrkkeilysalilla ja yritän parhaani mukaan myös ulkoilla. Olen niin sanotusti valon ihminen, joten nyt kun tulee pimeä aika, se tuo omat haasteensa, jatkaa Pirinen.

Pirinen on kasvanut Kiimingissä ja asunut myös Oulussa, mutta myös hänet lasketaan Kainuun elinajanodotteeseen, sillä mukana ovat kolmen vuoden aikana syntyneet, kuolleet ja eläneet.

– Minusta Kajaani ja Kainuu ovat ihan jees. Monilla voi olla ennakkoluuloja, mutta minulla ei ole mitään Kajaania tai Kainuuta vastaan, Pirinen sanoo.

– Kainuu on minun paratiisi, jatkaa Partanen.

Uudet elinajanodotteet julkaistiin – Katso täältä, kuinka pitkään elät ja koska tilastojen mukaan kuolet

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!