Orpo Sipilän aikeista vaihtaa kokoomus demareihin: "Hän sanoi minulle, että Rinteen tarina ei pidä paikkaansa" – myös Sipilä kiistää tiedon

Antti Rinne kertoo kirjassaan, että Juha Sipilä aikoi vaihtaa sosiaalidemokraatit kokoomuksen tilalle hallitukseen soten takia.

Antti Rinne
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoo keskustelleensa entisen hallituskumppanin Juha Sipilän (kesk.) kanssa Antti Rinteen (sd.) paljastamista hallituskosiskeluista.

Orpo sanoo Sipilän vakuuttaneen hänelle, etteivät tiedot pidä paikkaansa.

– Itse en olisi toiminut tällä tavalla, mutta katsotaan mikä on totuus. Tapasin entisen pääministeri Sipilän lyhyesti, ja hän sanoi, että Rinteen tarina ei pidä paikkaansa, Orpo kertoo.

Pääministeri Antti Rinne kertoo torstaina julkaistussa elämäkerrassaan, että hänen edeltäjänsä Juha Sipilä oli kysynyt sosiaalidemokraattien halukkuutta hallitukseen kesällä 2017.

Rinteen mukaan tämä olisi tapahtunut salaisessa tapaamisessa Suomi-areenassa Porissa.

Syynä oli keskustan ja kokoomuksen kovaksi yltynyt kiistely sote-uudistuksesta. Kokoomus olisi saanut lähtöpassit hallituksesta, ja demarit olisivat nousseet tilalle.

Rinne kertoi keskustelleensa SDP:n entisten puheenjohtajien kanssa Sipilän tarjouksesta ja päätynyt sitten hylkäämään sen.

Sipilä: Hallitusikkuna oli auki vain PS:n hajotessa

Niukkasanainen Juha Sipilä kiistää Rinteen kertomuksen. Hän kommentoi asiaa ensin sähköpostitse, ja toisti myöhemmin saman toimittajille eduskunnassa.

"Hallitusikkuna” oli viime kaudella auki vain kerran. Se tapahtui Perussuomalaisten hajoamisen yhteydessä kesäkuussa 2017. Silloin hallitusvastuusta keskusteltiin useankin puolueen kanssa. Mitään hallitustarjouksia ei ole tehty kenellekään näiden keskustelujen ulkopuolella. Yhteyttä toki pidin oppositioon ja tapasin Rinnettä useankin kerran. Pidin sitä tarpeellisena."

Orpo toteaa tarinan kuulostavan turhauttavalta, koska tämänkaltaiset liikkeet eivät lisää millään tavalla politiikan uskottavuutta ja luotettavuutta.

– Minusta on hyvin erikoista, jos tämä on totta, mitä Rinne kertoo. Minä en muista vastaavaa poliittisen historian tuntemuksellani. Pääministeripuolue suunnittelee päähallituskumppanin selän takana hallituksen kokoonpanon muutosta.

– Entisenä hallituskumppanina tuntuu todella ikävältä ajatus, että tällä tavalla olisi toimittu. Toivon, että tämä ei ole totta, Orpo sanoo.

Orpo: Maakuntahallinto kimmoke Sipilän toimille

Orpo arvelee keskustalla olleen suuri huoli maakuntahallintonsa eteenpäinmenosta, että se oli valmis myymään hallituspohjan.

Orpon mukaan tämä olisi todennäköisesti tuonut muutoksia silloisen hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikkaan.

– Kokoomus oli Sipilän hallituksessa vakavalla mielellä mukana. Olimme sitoutuneita uudistuksiin ja ikävien leikkausten läpivientiin ja niiden puolustamiseenkin, vaikka se ei ollut mukavaa. Koska Suomea piti saada eteenpäin, Orpo toteaa.

Orpo arvostelee keskustaa takinkäännöstä.

– Nyt keskusta ajaa edelleen maakuntahallintoaan Rinteen hallituksessa, ja ovat kääntäneet täydellisesti takkinsa talous- ja työllisyyspolitiikassa. Se olisi siis aika looginen jatkumo.

Orpo: Pääministerin keskityttävä johtamiseen kirjojen sijaan

Nykyisen pääministerin kirja väittää, että keskustelun aikaan sote oli kaatumassa kokoomuksen ajamaan valinnanvapauteen.

Tämä olisi saanut turhautuneen Sipilän miettimään muita vaihtoehtoja hallituskumppaniksi.

– Jos oikein muistan, valinnanvapauslainsäädäntö oli saanut silloin sakkokierroksen perustuslakivaliokunnasta, ja aikataulut venyivät. Siitä huolimatta minulle on yllätys, jos on näin, mitä Rinne kirjassaan kertoo.

Orpo myöntää kuitenkin, että neuvottelut sotesta koettelivat kokoomuksen ja keskustan välejä tarjouksen aikaan.

Kokoomus ei kuitenkaan neuvotellut muiden puolueiden kanssa yhteistyöstä.

– Olimme sitoutuneet hallituksen työskentelyyn, vaikka oli vaikeaakin, Orpo sanoo.

Orpo heittää lopuksi vielä piikin Antti Rinteen suuntaan: Pääministeri voisi keskittyä maan johtamiseen kirjojen julkaisun sijaan, koska tänäänkin on tullut huonoja uutisia Suomen taloudesta.

Lue lisää:

Analyysi: Antti Rinne taistelee kokoomuksen taloushegemoniaa vastaan ja vie SDP:tä pari piirua vasemmalle

Sipilä pyysi SDP:tä salaisessa tapaamisessa hallitukseen – Rinne kertoo uudessa kirjassa, että sai puolueeltaan takarajan tervehtymiselleen

Siun sote käynnistää yli 7 000:ta työntekijää koskevat yt-neuvottelut

Synkkiä näkymiä esittänyt Nokia valtava pettymys sijoittajille – osake rajussa syöksyssä

Kertaluontoiset erät romauttivat Nordean tuloksen tappiolle – suunnittelee henkilöstövähennyksiä