Hyppää sisältöön

Ilmastonmuutos innoitti taiteilijan tekemään graffitin – “Sieltä löytyy pieniä yksityiskohtia kuluttajien valinnoista”

Kotkalaiset vaihtoehtokulttuurin edustajat haluaisivat graffitiseiniä kaikkien kaupunkilaisten maalattavaksi.

Kotkassa perjantaina järjestettävän Graffest -tapahtuman yksi tavoite on, että kaupunkiin saataisiin graffitiseiniä kenen tahansa maalattavaksi. Kuva: Yle/Linus Hoffman

Kotkan kaupunkikuva kaipaa lisää katutaidetta ja varsinkin graffiteja. Tätä mieltä ovat paikalliset vaihtoehtokulttuurin edustajat, jotka tuovat kaupunkiin yhden päivän ajaksi laajan kattauksen suomalaista katutaidetta.

Ensimmäistä kertaa tänään perjantaina järjestettävän Graffest-tapahtuman yhtenä toiveena on, että Kotkaan saataisiin varta vasten graffiteille tarkoitettuja seiniä.

– Ne olisivat sellaisia, joihin kuka tahansa voisi käydä maalaamassa, visioi tapahtuman järjestäjiä edustava Reijo Sorsa.

Hän kuuluu kotkalaiseen vapaaehtoisvoimin toimivaan Mennää Jonnee -vaihtoehtokulttuurin ryhmään. Se järjestää Graffestin yhdessä toisen vaihtoehtokulttuuria edustavan ryhmän eli Joutomaa Festin kanssa.

Ryhmien ja kolmen taiteilijan aikaansaannoksena Kotkaan saadaan tapahtuman aikana jo yksi esimerkki graffitiseinästä. Se pystytetään Nelosteatterin pihalle. Teos piti alunperin maalata tapahtuman aikana, mutta epävakaisten säiden takia graffiti tehtiin jo etukäteen.

Vajaan 20 neliömetrin kokoisen seinän maalasi kolme eri taiteilijaa. Yksi heistä on kotkalainen Ekaterina Kosonen.Hän kertoo inspiroituneensa syyskuun lopulla Suomessakin näkyneestä kansainvälisestä ilmastolakosta.

– Halusin omalla osuudellani tuoda esiin sitä, millaisia valinnan mahdollisuuksia kuluttajilla on ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Teoksesta löytyy siihen liittyviä yksityiskohtia.

Katukulttuuria Helsingistä

Tatuointeja, graffiteja, elävää musiikkia sekä elokuvaa yhdistelevä Graffest-tapahtuma nostaa esiin useita esimerkkejä helsinkiläisestä katukulttuurista.

Syy tähän on varsin yksinkertainen.

– Parhaiten katukulttuuria on dokumentoitu Helsingissä, toteaa Reijo Sorsa.

Tapahtumassa muun muassa esitetään kolme dokumenttielokuvaa, jotka kertovat pääkaupungin sen eri osien katukulttuurin ja graffitien historiasta 1980-luvulta alkaen.

Kuvataiteilijana ja kuvataiteen opettajana työskentelvä Ekaterina Kosonen toivoo, että graffitit ja katukulttuuri voisivat juurtua myös Kotkaan. Graffest-tapahtuman hän näkee mahdollisuutena häivyttää ennakkoluuloja vaihtoehtokulttuuria kohtaan.

– Nyt on mahdollisuus päästä sivistymään lisää ja perehtymään katutaiteeseen, hän naurahtaa.