BBC taistelee valtioiden sensuuria vastaan viemällä uutisensa darknetiin

Britannian yleisradioyhtiön uutisia voi jatkossa lukea Tor-verkon kautta.

Tor (Anonyymiverkko)
Jalankulkija kävelee BBC:n päärakennuksen ohitse.
Britannian yleisradioyhtiö BBC:n sisällöt ovat kiellettyjä muun muassa Kiinassa, Iranissa ja Vietnamissa.Andy Rain / EPA

Britannian yleisradioyhtiö BBC on avannut uutissivustonsa pimeässä verkossa (siirryt toiseen palveluun), eli darknetissä. BBC:n kansainvälinen uutissisältö on jatkossa luettavissa Tor-verkon kautta.

Viemällä uutiset pimeään verkkoon BBC pyrkii kiertämään eri valtioiden sensuurin. Muun muassa Kiina, Iran ja Vietnam ovat estäneet kansalaisiltaan pääsyn BBC:n sisältöihin.

Vahvan anonymiteetin mahdollistava Tor-verkko sotkee käyttäjän verkkoliikenteen kuljettamalla tietoa useiden laitteiden kautta. Tämä hidastaa verkossa toimimista, mutta samalla se tekee käyttäjän jäljittämisestä lähes mahdotonta.

Tor-verkko yhdistetään usein huumekauppaan ja muuhun laittomaan toimintaan. Useat autoritaariset maat ovatkin kieltäneet Tor-verkon käytön tällä perusteella. Esimerkiksi Venäjällä on ollut kaksi vuotta voimassa laki, joka kieltää käyttäjän henkilöllisyyden häivyttävien verkkojen käytön. Tästä huolimatta Tor-verkon suosio on kasvanut maassa huimaa vauhtia.

Sen sijaan Kiina on onnistunut tukkimaan kansalaisiltaan pääsyn Tor-verkkoon melko tehokkaasti.

Tor-verkolle löytyy useita laillisia ja yhteiskuntaa hyödyttäviä tarkoituksia, kuten BBC:n esimerkki osoittaa. Useat tietoturva-asiantuntijat kehottavatkin ihmisiä siirtämään surffailunsa Tor-selaimeen.

Tor-selaimen kautta voi vierailla myös tavallisilla verkkosivuilla. Erikseen Tor-verkkoa varten luotu sivusto kuitenkin mahdollistaa vahvemman salauksen, kun tietoa ei tarvitse siirtää tavallisesta internetistä pimeälle puolelle.

BBC:n uutisia voi lukea Tor-verkossa osoitteessa bbcnewsv2vjtpsuy.onion (siirryt toiseen palveluun). Sivulle pääsyä varten tarvitset Tor-selaimen, jonka voit ladata täältä (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Kiina estää tehokkaasti tiedonkulun, Venäjä uhoaa perustavansa oman internetin: Hajoaako internet osiin?

Kiina rakentaa verkkoa maailmalle – Googlen ex-toimitusjohtaja ennustaa, että Kiinan vaikutusvallan kasvu jakaa internetin kahtia