Hyppää sisältöön

Yksinäisyyttä on pystytty lieventämään pureutumalla haitallisiin ajatuksiin – "Ajattelin, että olen jotenkin huonompi kuin muut"

HelsinkiMissio-järjestön tutkimukseen osallistuneista 70 prosentilla yksinäisyyden tunne lieventyi.

Helsinkiläinen "Arja" kärsi yksinäisyydestä useita vuosia ja alkoi luulla olevansa huonompi kuin muut. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Muutama vuosi sitten helsinkiläisen Arjan parisuhde päättyi. Silloisilla ystävillä oli omat menot perheidensä kanssa eikä Arjan puhelin enää soinutkaan samaan tapaan kuin silloin, kun Arja oli edellisen kerran ollut sinkkuna.

– Yhtäkkiä havahduin siihen, että ei ole ketään kavereita ympärillä. Tekemisen määrä romahti. Piti täyttää oma maailma itsenäisellä tekemisellä, Arja kertoo.

Se ei ollut aktiiviselle ja yksin viihtyvälle ihmiselle aluksi mikään ongelma. Arja harrasti kulttuuria ja kävi ravintoloissa. Vähitellen hän alkoi kuitenkin tuntea itsensä yksinäiseksi. Arja yritti puhua siitä joillekin ystävilleen, mutta koki etteivät he osanneet suhtautua asiaan.

– Ne ystävät, jotka tiesivät yksinäisyydestäni, eivät tehneet asialle mitään. Eivät soittaneet tai ottaneet yhteyttä. Loukkaannuin, kun parhaalle ystävällekin kaikki muu oli tärkeämpää kuin minä, Arja sanoo.

Arja jatkoi aktiivisesti hakeutumista ihmisten pariin. Ravintoloissa käynti ei kuitenkaan enää tuntunut mukavalta yksin.

– Menet istumaan johonkin pöytään viinilasisi kanssa. Iloisista seurueista tulee yksi toisensa jälkeen kysymään onko pöydässä oleva tuoli vapaana. Lopulta pöydässä ei ole yhtään tuolia, vain sinä yksinäsi siinä. Siitä on biisejäkin tehty, mutta se on todellisuutta. Se on maailma, minkä yksinäinen kokee, Arja kuvailee.

Yksinäinen voi luulla, ettei hän ole kiinnostava

Arja alkoi pohtia, miten aikuisiällä voisi löytää uusia ystäviä. Hän haki netistä tietoa hakusanoilla "yksinäisyys" ja "Helsinki". Ensimmäisenä vastaan tuli HelsinkiMissio-järjestön Näkemys-ohjelma (siirryt toiseen palveluun), johon hän haki heti mukaan.

Ohjelman tarkoitus on tarjota apua yksinäisyyden kokemukseen. Maksuttomaan ohjelmaan kuuluu viisi tapaamista asiantuntijan kanssa sekä harjoituksia, joita tehdään itsenäisesti tehtäväkirjan avulla.

– Tutkimusten mukaan yksinäisyyteen ei ehkä niinkään auta sosiaalinen tuki tai sosiaalisten taitojen harjoittelu, vaan pureutuminen yksinäisyyden juurisyihin eli haitallisiin ajatuksiin, ohjelman toinen projektikoordinaattori, sosiaalipsykologi ja tutkija Maria Rakkolainen kertoo.

Tutkija ja sosiaalipsykologi Maria Rakkolainen tarjosi "Arjalle" keskusteluapua Näkemys-ohjelmassa. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Haitalliset ajatukset ovat kielteisiä ajatuksia itsestään ja muista ihmisistä. Yksinäinen ihminen saattaa usein ajatella olevansa huono tai kyvytön luomaan sosiaalisia suhteita ja uskoo, ettei kukaan voi olla hänestä kiinnostunut. Samankaltaisia vääristyneitä ajatuksia oli myös Arjalla.

– Yksinäisyys hävetti. Ajattelin, että olen jotenkin huonompi kuin muut.

Ohjelmassa ihmisiä autetaan näkemään, että itsessä ei ole mitään vikaa. Samalla rohkaistaan lempeästi tekemään asioita, jotka lieventävät yksinäisyyttä.

– Me emme lähde siitä, että yksinäisyys poistuisi, vaan että ihmiselle tulee tunne, että hän voi tehdä asialle jotain. Ihminen lähtee tutustumaan itseensä ja omiin ajatuksiinsa, tunnistaa mistä asioista hän tykkää. Rohkeus kasvaa tekemällä itselle tärkeitä asioita, jonka kautta voi luontevasti tavata myös samanhenkisiä ihmisiä, Rakkolainen sanoo.

Hyvinvointi lisääntyi, masennusoireet vähenivät

Ohjelman toimivuutta on tutkittu koko pari vuotta kestäneen projektin ajan. Osallistuneiden sosiaalista ja emotionaalista yksinäisyyttä, masennusoireilua sekä hyvinvointia on mitattu eri mittarein ja Rakkolaisen mukaan tulokset ovat lupaavia.

Ihmiset ovat kokeneet ohjelman hyödyllisenä ja tunteneet tulleensa kuulluiksi ja ymmärretyksi.

Ohjelman jälkeiseen seurantatutkimukseen osallistuneista 60 ihmisestä 70 prosentilla yksinäisyyden tunne lieventyi ohjelman aikana. Puolella heistä muutos oli hyvin merkittävä.

– Ihmiset ovat saaneet tästä apua, eri mittaritkin sen luotettavasti ja johdonmukaisesti osoittavat. Mutta se myös näkyy siinä, miten ihmisten olemus muuttuu toiveikkaammaksi ja he osaavat eri tavalla tukeutua niihin ihmissuhteisiin, mitä heillä on tai he alkavat hakeutua uusien ihmisten pariin, Rakkolainen kuvailee.

"Sain vahvistusta sille, että en ole ihan paska eikä ole oma vikani, että minulle on käynyt näin"

"Arja"

Pitkäaikaisesta ja vaikeasta yksinäisyydestä kärsii noin joka kymmenes suomalainen. Pääkaupunkiseudulla toimivan HelsinkiMission ohjelmassa on ollut mukana parin vuoden aikana noin 80 ihmistä.

Jotkut osallistujista ovat halunneet tehdä vain itsenäisesti tehtäväkirjaa, toiset ovat taas kaivanneet pelkästään keskusteluapua. Rakkolainen myöntää, että kaikki eivät ole saaneet ohjelmasta toivomaansa apua.

– Usein se liittyy siihen, että elämäntilanne on pitkään ollut vaikea ja yksinäisyys on alkanut määrittää hyvin kokonaisvaltaisesti omaa olemista ja identiteettiä. Silloin tilannetta on vaikea yhdessä tutkia tai löytää edes pienelle muutokselle liikkumatilaa näin lyhyessä ajassa. Osa ei ole halunnut tehdä tehtäväkirjaa, vaan vain keskustella. Näyttää siltä, ettei hyötyä tule jos ei ole valmis itse konkreettisesti työstämään asiaa, Rakkolainen toteaa.

Näkemys-ohjelma päättyy ensi vuonna, mutta sille on haettu pysyvää rahoitusta, jotta toimintaa voitaisiin jatkaa. Torstaina julkaistaan ohjelmaan pohjautuva Yksinäisyys-tehtäväkirja. Vastaavanlainen kirja on tarkoitus saada myös maksutta kaikkien saataville.

"Arja" on saanut uusia ystäviä ja suhtautuu elämään aiempaa myönteisemmin. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Uudet ajatustavat muuttivat Arjan elämän

Arja ajatteli ohjelmaa eräänlaisena koulutuksena tai projektina ja kokee saaneensa siitä erittäin suuren avun. Erityisen hyödyllisinä Arja piti saamiansa kotitehtäviä, jotka laajensivat hänen ajatusmaailmaansa ja muuttivat hänen toimintatapojaan.

– Sain vahvistusta sille, että en ole ihan paska eikä ole oma vikani, että minulle on käynyt näin. Aloin myös suhtautua muihin ihmisiin myötätuntoisemmin. Muistan, kun istuin metrossa ja aloin yhtäkkiä katsoa ympärilleni, mitä en ollut aiemmin tehnyt. Aloin katsoa ihmisiä eri silmin.

Samalla hän pystyi päästämään irti katkeruudesta, jota hän tunsi vanhoja ystäviään kohtaan.

Nyt viisikymppisellä Arjalla menee hyvin. Hän on saanut uusia ystäviä ja on muuttamassa toiselle paikkakunnalle. Hän uskoo muuton avartavan hänen elinpiiriään entisestään.

– Maailmani on muuttunut tosi paljon. Tunnen olevani ihan normaali tällä hetkellä, jos nyt yksinäisyyttä voi ajatella epänormaalina. Haluaisin rohkaista ihmisiä: yksinäisyydestä voi selvitä, myös tekemällä itse asioita ja katsomalla asioita eri tavalla.

Arja ei esiinny jutussa omalla nimellään aiheen arkaluontoisuuden vuoksi. Voit keskustella aiheesta klo 22.00 saakka.

Lisää aiheesta:

Opasta kehittävä tutkija neuvoo, miten yksinäisyydestä pääsee eroon: Katso silmiin ja pysy rauhallisena

Katso videot: “Haluaisin kuulua ihmisenä ihmisten joukkoon” – 6 suomalaista kertoo, mitä on olla syvästi yksinäinen

Yksinäisyyttä koetaan yhä enemmän ihmisten ympäröimänä – "Näkymätön Ninni" voi pahimmillaan jopa radikalisoitua

Kuuntele Havaintoja ihmisestä -sarjan jaksot Areenassa:

Havaintoja ihmisestä - Näkymättömyys on kuin kidutusta

Havaintoja ihmisestä - Yksinäisyys hakkeroi aivot

Korjaus 28.10. klo 9.44: Seurantatutkimukseen osallistui 60 ihmistä, ei 61 kuten jutussa alunperin luki.