Ahvenistonjärvestä löytyi yli 200 räjähdettä ja runsaasti roskaa

Raivaajat ovat löytäneet hämeenlinnalaisjärvestä vajaan kolmen viikon aikana lähes kaksi ja puolisataa räjähdettä, enimmäkseen käsikranaatteja.

Järven pohjasta on löytynyt 152 kranaattia, joista osa on ollut hyväkuntoisia, osa hajonnut käsiteltäessä. Kuva: Puolustusvoimat

Ahvenistonjärven pohjan raivaustyö räjähteistä on loppusuoralla Hämeenlinnassa. Panssariprikaatin raivaajat ovat löytäneet järvestä vajaan kolmen viikon aikana kaikkiaan lähes 250 räjähdettä, enimmäkseen käsikranaatteja.

Räjähteitä on löytynyt kattavasti koko järven alueelta, myös rantavesistä. Raivaustyötä on hidastanut runsas roskan määrä järven pohjassa.

– Haravat ilmaisevat koko ajan metallista. Kaikki on tarkastettava ja se aiheuttaa haittaa. Myös hirvittävä määrä lasiroskaa on nostettu, kertoo raivaustöiden johtaja, raivaajaupseeri Pasi Suvitie.

Räjähteiden raivaustyön ohessa sukeltajat ovat nostaneet järven pohjasta runsaasti lasi- ja metalliroskaa. Kuva: Kati Turtola / Yle

Venäläistä alkuperää olevia käsikranaatteja

Järven pohjasta on löytynyt 152 kranaattia sekä yli yhdeksänkymmentä irtoräjäytintä.

– Kyseessä on varsikranaatti malli 14. Se on metallikuorinen, vanha venäläisalkuperää oleva käsikranaatti. Osassa kranaatteja on ollut myös räjäyttimiä paikallaan, sanoo Suvitie.

Kaikki räjähteeet on tarkastettu ja viety pois Ahvenistolta. Räjähteet hävitettiin Ilveskallion harjoitusalueella räjäytystaskussa. Yhtäkään räjäytystä ei tarvinnut tehdä löytöpaikalla.

– Se on ollut meille helpotus, että kaikki räjähteet ovat olleet siirtokelpoisia. Sukeltajille ei ole tullut siten ylimääräisiä riskejä, sanoo Suvitie.

Räjähteet on kuljetettu räjäytettäväksi Ilveskallion harjoitusalueeelle. Kuva: Puolustusvoimat

Raivaustyö on tarkkaa työtä

Raivaustyö on tapahtunut siten, että sukeltajat ovat paikantaneet räjähteet miinaharavalla. Kun miinaharava antaa ilmaisun metallista, sukeltaja kaivaa varovasti materiaalin esille. Räjähde on esillä vain sen hetken, kun se nostetaan veneeseen ja kuljetukseen.

– Kun sukeltaja toteaa havainnon kranaatiksi, hän pyrkii tunnistamaan, onko sytytin paikallaan ja onko se virittynyt. Jos räjähde on turvallinen, hän nostaa sen nostokoriin. Sukeltaja nousee pintaan, ja sen jälkeen kori nostetaan erikseen veneeseen ja siirretään suojattuna tähän rantaan, avaa Suvitie raivaajasukeltajien työtä järvellä.

Räjähteiden raivaustyöt Ahvenistonjärvellä ovat kestäneet kolmisen viikkoa ja ne ovat sujuneet lähes aikataulun mukaisesti. Alue on ollut eristettynä niin, ettei yleisölle ole koitunut vaaraa.

Räjähteitä löytynyt joka puolelta järveä

Viimeinen raivauspäivä on perjantai 25. lokakuuta.

– Tänään ei ole enää löytynyt yhtäkään. Nyt varmistelemme ja keräämme lisää tietoa, jos tulevaisuudessa on vielä joskus tultava takaisin, sanoo Suvitie.

Raivaustöissä kranaatteja on löytynyt kattavasti koko järven alueelta niin rantavedestä kuin järven syvimmistä osistakin.

Ahvenistonjärven pohjaa ryhdyttiin tutkimaan, kun harrastajasukeltaja nosti järvestä käsikranaatin vuonna 2014. Operaation on tehnyt ainutlaatuiseksi se, että Ahvenistonjärvi on luonnonsuojelualuetta.