1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pakettiautomaatit

Nina Kuujärvi harhaili etsimässä postipakettiaan, joka oli taloyhtiön kellarissa lukkojen takana – "Olin raivona, koska tämä on niin absurdia"

Posti aikoo selkeyttää pakettien ohjaus- ja jakelujärjestelmää marraskuun alussa.

Pakettiautomaatit
Nina Kuujärvi nappasi itsestään selfien automaattipostilaatikolla.
Nina Kuujärvi nappasi itsestään selfien automaattipostilaatikolla.Nina Kuujärvi.

Nina Kuujärven asiointi postin kanssa ei ole sujunut parhaalla mahdollisella tavalla.

Kuujärven Postin kautta tilaamat verkkokauppalähetykset on toimitettu kahteen otteeseen pakettiautomaattiin, joka sijaitsee yksityisen kerrostaloyhtiön lukitussa kellaritilassa Itä-Helsingin Laajasalossa. Vain talon asukkailla on avaimet tilaan.

– Ensimmäisellä kerralla olin hämmentynyt. Toisella kerralla olin raivona, koska tämä on niin absurdia.

Nina Kuujärvi seisoo pihalla. Taustalla taloyhtiö, jonka kellariin lukkojen taakse hänen postipakettinsa toimitettiin. Kyltti: Yksityisalue - asiaton oleskelu ja kauttakulku kielletty.
Nina Kuujärvi päätyi yksityisen taloyhtiön pihaan etsimään postipakettiaan.Petteri Juuti / Yle

Kun Kuujärvi etsi ensimmäistä pakettiaan Laajasalosta Rudolfintieltä noin vuosi sitten, eräs talon asukas ilmoitti hänelle pihalla, että postilaatikot ovat lukkojen takana, muttei avannut Kuujärvelle ovea. Kuujärvi meni Herttoniemen postitoimistoon, jossa työntekijä auttoi häntä saamaan paketin toista reittiä.

Tänä syksynä hän sai taas lähetyksen samaan osoitteeseen Rudolfintielle.

– Minulla on tallennettu vakituiseksi noutopisteeksi Herttoniemen posti, mutta nyt se oli jostain syystä hävinnyt noutopistevalikosta. Ilmeisesti seuraavana valikossa on Laajasalon Rudolfintie 21, minne tämä lähetys tuli.

Mitä vastaa Posti?

Postin palveluverkoston johtaja Lasse Huttusen mukaan Posti voi vaihtaa asiakkaan valitseman noutopisteen, jos se on täynnä, eikä paketti mahdu sinne. Vaihtoja tehdään kuitenkin vain julkisten noutopisteiden välillä.

– Itselläni ei ole tiedossa sen kaltaista tilannetta, että asiakas olisi valinnut jonkun julkisen pakettiautomaatin, ja sitten lähetys olisi kuitenkin ohjautunut yksityisen taloyhtiön automaattiin.

Huttusen mukaan yksityinen osoite voi valikoitua noutopisteeksi asiakkaan tai verkkokaupan taholta.

– Jonkin verran on tullut ilmi asiakastapauksia, joissa kuluttajat ovat vahingossa valinneet taloyhtiöautomaatin verkkokauppaostoksen toimituspisteeksi. Lisäksi osa verkkokaupoista tekee asiakkaan puolesta noutopistevalintaa, joka perustuu asiakkaan kotiosoitteeseen.

Verkkokaupat voivat tarjota asiakkaan osoitteen perusteella lähintä mahdollista automaattia, joka saattaa Huttusen mukaan olla joissain tilanteissa yksityisen taloyhtiön automaatti.

Eikö postin kuuluisi saattaa tämä tieto verkkokaupoille, että niillä ei olisi edes tarjolla yksityisiä osoitteita sellaisille ihmisille, jotka eivät niihin pääse?

– Pitää paikkansa. Teemme kovasti töitä verkkokauppojen kanssa, että niiden noutopistevalinnat saataisiin mahdollisimman sujuviksi ja yksinkertaisiksi, jotta tätä ongelmaa ei jatkossa olisikaan, Huttunen sanoo.

Posti aikoo selkeyttää pakettien ohjaus- ja jakelujärjestelmää marraskuun alussa.

Postin palveluverkoston johtaja Lasse Huttunen lupaa parantaa pakettien ohjaus- ja lajitteluprosessia.
Postin palveluverkoston johtaja Lasse Huttunen lupaa parantaa pakettien ohjaus- ja lajitteluprosessia.Jussi Koivunoro / YLE

"Postissa pyöriteltiin peukaloita"

Nina Kuujärvi kertoo jonottaneensa Postin palvelupuhelimeen lähes tunnin, tuloksetta. Hän otti yhteyttä myös paketin lähettäjään ja marssi Postin konttoriin, mutta kummaltakaan taholta ei löytynyt apua.

– Lähettäjä sanoi, että heillä ei ole Postin kanssa sellaista sopimusta, että paketti voitaisiin kääntää muualle. Postissa pyöriteltiin peukaloita, etteivät he nyt oikein tiedä, mitä voisivat tehdä. Se oli hämmentävää.

Laajasalon paikallisessa, suljetussa Facebook-ryhmässä muutama muukin ihminen kertoo, että Rudolfintielle saapuu posteja ihmisille, jotka eivät asu taloyhtiössä. Jotkut heistä ovat saaneet ratkaisun ongelmaan, kun ovat soittaneet Postin asiakaspalveluun.

Toiset ovat saaneet apua Laajasalo-ryhmän ylläpitäjältä, Jussi Saarelmalta, joka asuu sattumoisin juuri Rudolfintie 21:ssä.

– Jos joku on valittanut, että paketti on tullut tänne, vaikka ei olisi pitänyt, minä olen laittanut viestiä, että hei, olen kotona ja voin tulla päästämään sinut postiautomaatille.

Ylen saamien tietojen mukaan ulkopuolisten ihmisten postitoimituksia on tullut yksityisiin taloyhtiöihin myös Kalliossa Fleminginkadulla ja Espoossa Kulovalkeantiellä.

Jussi Saarelma on päästänyt postipaketteja etsiviä ihmisiä taloyhtiönsä kellaritiloihin.
Jussi Saarelma on päästänyt postipaketteja etsiviä ihmisiä taloyhtiönsä kellaritiloihin. Petteri Juuti / Yle

Teemme kovasti töitä verkkokauppojen kanssa, että niiden noutopistevalinnat saataisiin mahdollisimman sujuviksi ja yksinkertaisiksi.

Postin palveluverkoston johtaja Lasse Huttunen

Posti lupaa selkiyttää järjestelmää marraskuun alussa

Posti uudistaa parhaillaan pakettien ohjaus- ja lajitteluprosessia.

Kun asiakas tai verkkokauppa jatkossa valitsee yksityisen taloyhtiön toimitusosoitteeksi, järjestelmä varmistaa vielä automaattisesti, että vastaanottajalla on pääsy kiinteistöön. Jos näin ei ole, lähetys ohjataan lähellä olevaan julkiseen noutopisteeseen tai automaattiin.

Uudistuksen pitäisi tulla käyttöön marraskuun alussa.

Postin palveluverkoston johtaja Lasse Huttunen kehottaa ihmisiä olemaan ongelmatilanteissa yhteydessä Postin asiakaspalveluun puhelimitse, sosiaalisen median tai chatin kautta.

Myös Nina Kuujärvi yritti etsiä Postin sivuilta chat-palvelua, muttei silloin löytänyt sitä.

Seuraavaksi Kuujärvi otti yhteyttä Postin asiakastukeen nettisivujen kautta. Vastauksessa kerrottiin, että hänen pitäisi pyytää lähettäjää vaihtamaan toimitusosoite, mutta tätä Kuujärvi oli jo yrittänyt tuloksetta. Lisäksi Postin vastaus tuli niin myöhään, että paketin noutopäivä oli jo mennyt umpeen.

Paketti oli jo palautunut lähettäjälle.

Aiheesta voi keskustella tänään 25.10.2019 iltakymmeneen asti.

Lue seuraavaksi