Hyppää sisältöön

Espanjan diktaattorin Francon jäännökset siirrettiin – vanhasta leposijasta kehkeytyi nähtävyys äärioikeistolle

Francisco Franco haudattiin vaimonsa viereen. Espanjan halllitus haluaa lopun diktaattorin perinnön ylistämisestä.

Francon tukijoiden kulkue El Pardon hautausmaan edustalla. Kuva: David Fernandez / EPA

Espanjan edesmenneen diktaattorin Francisco Francon jäännökset siirrettiin pois Kaatuneiden laakson mausoleumista torstaina. Franco oli haudattuna paikalle vuodesta 1975.

Espanjan hallituksen edustajan mukaan Francon omaiset olivat paikalla todistamassa haudan avaamista.

Francon jäännökset siirrettiin huomiota herättämättömämpään perhehautaan vaimonsa viereen El Pardoon Madridin pohjoispuolelle.

Maaliskuussa hallitus ilmoitti, että Francon jäännökset siirretään pois Kaatuneiden laaksosta Madridin länsipuolelta. Hallituksen mukaan Espanja ei voi "jatkaa diktaattorin perinnön ylistämistä" mausoleumissa, josta on tullut turistien ja äärioikeistolaisten suosima nähtävyys.

Asiaa on ajanut etenkin sosialistipuolueen pääministeri Pedro Sanchez.

El Pais -lehden mukaan kesken siirto-operaation hälinää aiheutti yllättäen El Pardon hautausmaalle ilmaantunut Antonio Tejero. Espanjan kansalliskaartiin kuulunut Tejero johti vuoden 1981 epäonnistunutta sotilasvallankaappausyritystä, jolla yritettiin syöstä vallasta Francon jälkeen valtaan noussut demokraattinen hallinto.

Paikalle oli lehden mukaan kerääntynyt myös jonkin verran Francon tukijoita.

Francisco Francon sukulaiset kantoivat arkun mausoleumista. Kuva: Juan Carlos Hidalgi / EPA

Perhe vastusti siirtoa

Oikeus hylkäsi aiemmin kaikki Francon omaisten vaatimukset siirtopäätöksen pyörtämisestä. Oikeustaistelua asiasta käytiin monta kuukautta.

Francon jälkeläiset olisivat halunneet, että tämän jäännökset joko pysyvät Valle de los Caidosissa (Kaatuneiden laaksossa) tai jos se ei ole mahdollista, entinen diktaattori haudattaisiin Almudenan katedraaliin Madridissa, jonne on haudattu Francon tytär. Hallitus pelkäsi kuitenkin liian keskeisen hautapaikan vetävän paikalle natseja ja äärioikeistolaisia.

Valle de los Caidosin mausoleumi rakennettiin vuosina 1940-1959, ja sitä oli tekemässä muiden muassa kymmeniätuhansia poliittisia vankeja. Sinne on haudattu yli 33 000 Espanjan sisällissodassa kaatunutta.

Kenraali Franco nousi valtaan Espanjan sisällissodan jälkeen, jossa sadattuhannet ihmiset saivat surmansa. Hänen sotilashallintonsa johti Espanjaa autoritaarisella otteella vuosina 1939-1975.

Aiheesta lisää: