1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nato

Naton puolustusministerit pohtivat Syyriaa – Suomi mukana illallispöydässä

Saksan ehdotus turva-alueesta Koillis-Syyriaan keräsi ministereiltä kiinnostusta.

Nato-maa Turkin hyökkäys Syyrian kurdialueelle on vaikea pala sotilasliitolle. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg oli puolustusministerikokouksessa sovitteleva. Kuva: Olivier Hoslet / EPA

Saksan ehdotus kansainvälisesti kontrolloidun turva-alueen perustamisesta Koillis-Syyriaan on saanut kiinnostuneen vastaanoton Nato-mailta. Sotilasliiton puolustusministerit keskustelivat Syyrian pohjoisosien tilanteesta torstaina Brysselissä.

Pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan Nato-maiden joukossa on laajaa kannatusta poliittisen, kansainvälisen ratkaisun löytämiseksi.

Turkin omavaltainen hyökkäys Syyrian kurdialueille on aiheuttanut voimakasta ristivetoa sotilasliiton sisällä. Jäsenmaat ovat syyttäneet liittolaistaan Turkkia epävakauden luomisesta alueelle ja maahantunkeutumisesta.

Stoltenberg kehotti pidättyvyyteen

Stoltenberg on ollut sanamuodoissaan varovaisempi ja kehottanut maata pidättyvyyteen. Torstaina Naton puolustusministerit kävivät hänen mukaansa suoran ja avoimen keskustelun.

– On erilaisia näkökantoja. Tämä oli suora ja avoin keskustelu ystävien ja liittolaisten välillä.

Yhdysvaltain puolustusministerin Mark Esperin mukaan hyökkäys ja tällä viikolla solmittu sopimus Venäjän kanssa vievät Turkkia väärään suuntaan.

Ajatuspajan tilaisuudessa Brysselissä puhunut Esper sanoi AFP:n mukaan, että Turkki laittoi liittolaisensa todella kaameaan tilanteeseen, kun se hyökkäsi Yhdysvaltain kanssa yhteistyötä tehneitä kurdijoukkoja vastaan.

Myös Suomi osallistui illalliselle

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan Saksan ehdotus kansainvälisesti kontrolloidusta turvavyöhykkeestä on tutkimisen arvoinen, mutta ei välttämättä helppo toteuttaa.

– Toisaalta Saksankaan kanta tähän ei taida olla kristallinkirkas, vaan sielläkin asiasta keskustellaan vielä, Kaikkonen sanoi Naton päämajassa.

Hän osallistui kokouksen illalliselle yhdessä Ruotsin ja EU:n kanssa.

Saksan puolustusministerin Annegret Kramp-Karrenbauerin ehdotus voisi vastata huoliin Venäjän kasvavasta roolista Syyriassa. Alue voitaisiin hänen mukaansa perustaa yhteistyössä Turkin ja Venäjän kanssa. Tavoitteena olisi jatkaa työtä Isisiä vastaan ja vakauttaa alue siten, että pakolaiset pääsisivät palaamaan sinne, mutta vapaaehtoisesti.