Evo Morales on julistettu Bolivian presidentinvaalien voittajaksi – useat Amerikan maat sekä EU vaativat toista kierrosta

Yhdysvallat, Brasilia, Argentiina sekä Kolumbia ovat ehdottaneet toisen kierroksen järjestämistä.

Bolivia
Bolivian presidentti Evo Morales osallistui kannattajiensa kanssa vaalitapahtumaan Cochabambassa torstaina.
Bolivian presidentti Evo Morales osallistui kannattajiensa kanssa vaalitapahtumaan Cochabambassa torstaina.JORGE ABREGO / AOP

Vaalivirkailijat ovat julistaneet istuvan presidentin Evo Moralesin kiisteltyjen Bolivian presidentinvaalien voittajaksi. Vaalit ovat synnyttäneet maassa mielenosoituksia ja lakkoja.

Korkeimman vaalilautakunnan verkkosivujen mukaan Morales voitti vaalit hieman yli 47 prosenttiyksikön kannatuksella. Moralesin vastustaja Carlos Mesa sai sivujen mukaan yli 36,5 prosenttia äänistä, kun kaikki äänet oli laskettu.

Marginaalin olisi oltava alle 10 prosenttia, jotta vaaleissa järjestettäisiin toinen kierros.

Vaalilautakuntaa on kritisoitu ankarasti ääntenlaskentatavasta. Kriitikkojen joukossa on lautakunnan irtisanoutunut varapuheenjohtaja.

– Voitimme ensimmäisellä kierroksella, Morales sanoi lehdistötilaisuudessa.

Hän lisäsi, että jos marginaali olisi ollut alle kymmenen prosenttia, hän olisi kunnioittanut tulosta.

– Jos meidän täytyisi mennä toiselle kierrokselle, menisimme, Morales sanoi.

Tulos tarkoittaa sitä, että Morales pysyisi vallankahvassa vuoteen 2025. Hän on jo nyt Latinalaisen Amerikan pisimpään istunut presidentti.

Vastaehdokas pyytää jatkamaan mielenosoituksia

Mesa sanoi keskiviikkona, että ei tule tunnustamaan vaalilautakunnan laskemia tuloksia. Mesan mukaan lautakunta manipuloi laskentaa vasemmistolaisen Moralesin hyödyksi. Hän vaatii uusintakierrosta ja on pyytänyt tukijoitaan jatkamaan mielenosoituksia.

Amerikan valtioiden järjestön (OAS) tarkkailijat ovat ilmaisseet huolensa ääntenlaskennasta, sillä alkuun vaikutti siltä, että kisa Moralesin ja Mesan välillä olisi tasaisempi.

Yhdysvallat, Brasilia, Argentiina sekä Kolumbia ovat ehdottaneet toisen kierroksen järjestämistä. Samalla näiden maiden hallitukset ovat vakuutelleet Bolivian hallitukselle, että toinen kierros palauttaisi uskottavuuden maan vaalijärjestelmään.

Myös Euroopan unioni on ilmaissut tukensa toisen kierroksen järjestämiselle.

Ääntenlaskun keskeyttäminen aiheutti mellakoita

Vielä maanantaina näytti vahvasti siltä, että ääntenlaskennan tulos veisi vaalit toiselle kierrokselle, kun äänistä oli laskettu 85 prosenttia.

Bolivian vaalilautakunta kuitenkin keskeytti ääntenlaskennan vuorokauden ajaksi ilman minkäänlaista selitystä.

Erikoinen tilanne johtikin mellakoihin ympäri Boliviaa. Väkijoukko esimerkiksi sytytti vaalilautakunnan toimitiloja tuleen eteläisessä Sucren kaupungissa. Lisäksi Moralesin kannattajat ja vastustajat ottivat yhteen eri puolilla maata.

Ääntenlasku jatkui jälleen tiistaina, jonka jälkeen Moralesin tilanne koheni yllättäen.

Aiheesta lisää:

Bolivian presidentinvaalien ääntenlaskun keskeyttäminen aiheuttaa mellakoita – pinteessä olleen Moralesin tilanne koheni hämmentävän aikalisän jälkeen

Morales johtaa ääntenlaskentaa Boliviassa – vaalit etenemässä toiselle kierrokselle

Lähteet: AP, Reuters, AFP