EU on valmis myöntämään Britannialle lisäaikaa brexitissä – päätös uudesta aikarajasta venyy kuitenkin ensi viikolle

EU haluaa selvyyden siihen, järjestetäänkö Britanniassa ennenaikaiset parlamenttivaalit.

Brexit
Ihmiset osoittivat mieltään puolesta ja vastaan Brexitiä parlamenttitalon edustalla Lontoossa 22. lokakuuta.
Lontoossa osoitettiin mieltä parlamentin edustalla Britannian EU-eroa vastaan ja sen puolesta 22. lokakuuta.Tolga Akmen / AFP

Euroopan unionin jäsenmaat kokoontuivat tänään käsittelemään sitä, saako Britannia lisäaikaa EU:sta lähtemiseen.

Alunperin päätöstä povattiin jo tälle päivälle, mutta EU:n brexit-pääneuvottelija Michel Barnier kertoi perjantaina iltapäivällä, että EU ei ole vielä tehnyt päätöstä lykkäyksestä.

EU on periaattessa valmis myöntämään Britannialle lisäaikaa EU-eron hoitamiseen, mutta unionin puolella odotellaan selvyyttä Britannian sisäisiin poliittisiin käänteisiin.

Uutistoimisto Reutersille puhuneen diplomaatin mukaan Ranska painosti muita jäsenmaita odottamaan.

– Kaikki halusivat saada päätöksen tehtyä tänään, mutta se ei kelvannut Ranskalle, joka halusi odottaa maanantaihin tai tiistaihin nähdäkseen, mitä Lontoossa tapahtuu.

Johnson haluaa ennenaikaiset vaalit joulukuussa

Britannian pääministeri Boris Johnson ilmoitti torstaina, että mikäli EU myöntää kolmen kuukauden lisäajan, hän haluaa järjestää ennenaikaiset parlamenttivaalit joulukuussa.

Kun kävi ilmi, että EU panttaa tietoa mahdollisesta lisäajasta brexitille, Johnson ilmoitti odottavansa, että EU päättää (siirryt toiseen palveluun), mitä se aikoo asiassa tehdä, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Britannia ja EU näyttävät siis ajautuneet pattitilanteeseen, jossa molemmat odottavat, mitä toinen tekee.

Britannian on määrä erota EU:sta lokakuun lopussa, jos lisäaikaa ei myönnetä, mutta Britannian valtiovarainministeri Sajid Javid sanoi BBC:lle, että tämä ei onnistu.

Hallitus tuo esityksen vaaleista parlamenttiin viikonlopun jälkeen. Vaalien järjestäminen vaatisi alahuoneessa kahden kolmasosan enemmistön.

Oppositio on jo kaksi kertaa torjunut ennenaikaiset vaalit.

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn sanoi BBC:lle, että hän suostuu tukemaan vaalien järjestämistä vain, jos pääministeri sulkee kokonaan pois sopimuksettoman eron mahdollisuuden.

Lyhyt vai pitkä lykkäys?

Valtaosa jäsenmaista on kolmen kuukauden lykkäyksen kannalla. Britannia saisi kuitenkin mahdollisuuden erota aiemmin, mikäli erosopimus saadaan vietyä läpi Britannian parlamentissa jo ennen takarajaa, BBC kertoi.

Jäsenmaista Ranska on lyhyemmän lykkäyksen kannalla. Ranskan mukaan Britannia voisi saada lyhyen lykkäyksen uuden brexit-sopimuksen läpivientiin.

Ranskan Eurooppa-ministerin Amélie de Montchalinin mukaan Ranska haluaa nähdä selvän toimintasuunnitelman, ennen kuin päätös lykkäyksestä voidaan tehdä. Britannian olisi Ranskan mielestä perusteltava hyvin, miksi se tarvitsisi pitkähköä lykkäystä.

– Kantamme on, että lisäajan antaminen ilman poliittista muutosta, ilman sopimuksen ratifiointia, ilman vaaleja olisi hyödytäntä, de Montchalin sanoi torstai-iltana ranskalaiselle RTL-radiolle.

Muun muassa Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk on suosittanut EU-maita hyväksymään lisäajan.

Lähteet: AFP