Hyppää sisältöön

Kuhmossa avataan tässä kuussa kolme uutta robottinavettaa

Kuhmossa satsataan lypsykarjatalouteen, vaikka tilojen määrä on viime vuosina vähentynyt.

Yksi robotti hoitaa noin 70 lehmän lypsämisen. Kuvituskuva. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Kuhmossa avataan tässä kuussa kolme uutta robottinavettaa. Ensimmäinen uusista robottinavetoista avattiin viime viikon torstaina Pohjois-Kuhmossa Kuumun kylällä, ja kaksi muuta avataan taajaman tuntumassa Korpisalmella maanantaina 28. lokakuuta.

– Tämän kokoluokan robottinavettojen avaaminen yhtä jalkaa ja samassa pitäjässä on poikkeuksellista. Maitotiloilta löytyy uskoa ja intoa kehittää toimintaa. Täytyy nostaa hattua, sanoo MTK-Kuhmon puheenjohtaja Eija Komulainen.

Robottinavetta on miljoonaluokan investointi. Uusissa navetoissa on yksi robotti, joka hoitaa noin 70 lypsävää lehmää. Robotiikka ja tietotekniikan lisääntyminen muuttavat maitotilallisen työnkuvaa enemmän ennaltaehkäiseväksi valvonnaksi.

– Maitotilalliset tekevät tässä itselle työpaikkaa, parantavat olosuhteita ja huolehtivat omasta hyvinvoinnista. Jos tuottaja voi hyvin, myös eläin voi hyvin, Komulainen kertoo.

Viime vuosina kehitys on ollut Kuhmossa toisen suuntaista. Vuodenvaihteessa Kuhmossa oli 48 maitotilaa, joista puolenkymmentä on sen jälkeen lopettanut.

– Kaupunki on varannut pienen summan rahaa, jolla kannustamme maatiloja sukupolvenvaihdoksiin. Viime vuosina niitä ei ole ollut, kertoo Kuhmon kaupungin maaseutusihteeri Tuomas Kettunen.

Kettusen mukaan uudet robottinavetat kertovat, että lypsykarjatiloilla on Kuhmossa tulevaisuutta.

– Vaikka esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on viime aikoina puhuttu maidon ja naudanlihan käytön vähentämisestä, Kuhmossa satsataan suomalaisen ruoan tuotantoon, Kettunen summaa.

Lue lisää: Maatilojen miljoonainvestoinnit saavat pankinjohtajat vetämään kumisaappaat jalkaan ja katsomaan velallisten elämää

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!