Kajaani kysyy asukkailtaan ideoita talouden tasapainottamiseen – "Jotain on pakko tehdä, mutta mitään paniikkia ei ole"

Kajaanin kaupunki aikoo etsiä pitkän aikavälin säästöjä, nopeiden liikkeiden sijaan.

kuntatalous
Kajaanin vaakuna pöytästandardissa
Kajaanissa lasketaan rahoja nyt tarkkaan. Kuvituskuva.Kimmo Hiltunen / Yle

Kajaanin kaupunki on avannut verkkokyselyn (siirryt toiseen palveluun), jossa kaupunkilaiset saavat kertoa oman mielipiteensä siitä, mitä kuntataloudelle pitäisi tehdä. Kysely on auki 3. marraskuuta saakka.

Talousasioita ei ole kaupungissa aiemmin ratkottu tällaisen kyselyn kautta. Kaupunginjohtaja Jari Tolosen mukaan vastaava kansalaisten osallistaminen on ollut kunnissa ylipäätään vähäistä, ja Kajaani haluaakin olla asiassa edelläkävijä ainakin Kainuussa.

– Toivotaan että saataisiin paljon palautetta, sillä kaikki mitä kaupungissa tapahtuu, vaikuttaa kaupunkilaisiin, kaupunginjohtaja Jari Tolonen sanoo.

Kajaanissa on parhaillaan käynnissä yt-neuvottelut ja talouden tasapainottaminen. Säästötavoite on 10 miljoonaa euroa vuodessa. Tolosen mukaan säästöjä ei haeta ainakaan tuloveron korotuksella.

– Ainahan veroja nostaa, mutta se on liian helppo ratkaisu. Emme myöskään tässä taloustilanteessa ole toisaalta veroäyriä laskemassakaan.

Tolosen mukaan kaupungin taloudessa on edessä palvelurakenteen ja henkilöstömitoitusten uudistuksia ja toiminnan järkevöittämistä. Kyseessä on ennakoivat toimenpiteet, joilla on tarkoitus tehdä säästöjä pitkällä tähtäimellä, eikä hakea suuria yksittäissäästöjä.

– Tilanne on sellainen, että jotain on pakko tehdä, mutta mitään paniikkia ei ole, Tolonen toteaa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)