Hyppää sisältöön

Yltääkö Erdoğanin pitkä käsi Suomeen? Turkki haluaa kuulla Suomessa asuvaa kaksoiskansalaista etänä – "Kuulemisesta kieltäytymiseen liittyy riski"

Toisessa maassa tuomittua tai syytteessä olevaa Suomen kaksoiskansalaista voidaan kuulla vain tämän omalla suostumuksella.

Turkki on vuoden 2014 jälkeen haastanut tuhansia kansalaisiaan oikeuteen presidentti Recep Tayyip Erdoğanin loukkaamisesta. Kuva: Justin Lane / EPA

Turkin tasavallan pyynnöstä tapahtuva suomalaismiehen kuuleminen on herättänyt kysymyksen, kuinka paljon vieraat valtiot voivat käyttää Suomen oikeusjärjestelmää omien, toisinaan kyseenalaistenkin lakiensa toimeenpanoon.

Yle kertoi torstaina Suomen ja Turkin kaksoiskansalaisen Tomas Vurunbigin tapauksesta. 30 vuotta Suomessa asunut mies on haastettu käräjäoikeuden kuultavaksi Turkin tasavallan pyynnöstä.

Mies on syytteessä Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin kunnianloukkauksesta.

Laki suojaa Suomen kansalaista – mutta vain maan rajojen sisällä

Oikeusministeriö vastaanottaa 150-200 EU:n ulkopuolisen valtion esittämää kuulemispyyntöä vuosittain. Lopullisen päätöksen kuulemisesta tekee täytäntöönpaneva viranomainen, esimerkiksi käräjäoikeus.

Vielä ei siis ole varmaa, toteutuuko Tomas Vurunbigin kuuleminen marraskuussa. Vieraan valtion pyyntö ei tarkoita automaattisesti sitä, että kuuleminen järjestetään. Asiaa pohtivat nyt tahoillaan sekä Pirkanmaan käräjäoikeus että Vurunbigi asianajajineen.

Laki oikeusavusta rikosasioissa edellyttää epäillyn suostumusta, jotta häntä voidaan kuulla suomalaisessa oikeusistuimessa. Kieltäymiseen sisältyy kuitenkin riski, muistuttaa kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin.

– Jos kaksoiskansalainen kieltäytyy kuulemisesta ja matkustaa Suomen ulkopuolelle, niin tuomion langettanut maa voi pyytää hänen luovuttamistaan siitä maasta, mihin hän on matkustanut.

Syytettynä oleva suomalainen voi kieltäytyä kuulemisesta, mutta se voi aiheuttaa hänelle ongelmia, kun hän poistuu Suomesta, muistuttaa kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Scheinin ei näe ongelmaa Suomen nykyisessä lainsäädännössä, joka hänen mukaansa turvaa suomalaisten ihmisoikeudet, vaikka oikeusapupyyntöjä tulisikin.

– Tässä tapauksessa on hyvä, että mahdollinen kuuleminen tehdään suomalaisessa tuomioistuimessa, joka huolehtii ihmisoikeuksien kunnioittamisesta.

Yle tavoitteli perjantaina oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonia kommentoimaan asiaa. Henrikssonin avustajan mukaan ministeri ei ehdi asiaa kommentoida. Vaille vastausta jäi muun muassa kysymys siitä, mitä Suomi voisi tehdä kaksoiskansalaistensa syytteiden ja tuomioiden kumoamiseksi.

Kiusaa ja inhimillistä kärsimystä

Niin kauan kuin kaksoiskansalainen on Suomessa, pätee häneen Suomen lainsäädäntö, eikä häntä voida luovuttaa Turkkiin. Mutta jos tämä astuu Turkin maaperälle, ei Suomi voi estää Turkkia laittamasta tuomiota voimaan.

Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi ystävien ja sukulaisten tapaaminen toisessa kotimaassa voi osoittautua mahdottomaksi.

– Kysynkin, mitä Suomi voisi tehdä kaksoiskansalistensa syytteiden tai tuomioiden kumoamiseksi, pohtii Suomen Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin vuosi sitten julkaiseman raportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Turkki on haastanut 6000 kansalaistaan oikeuteen Turkin rikoslain 299 pykälän mukaisesta presidentin loukkaamisesta.

Joka kolmas syytteistä on johtanut tuomioon. Maksimirangaistus kyseisen lain rikkomisesta on neljä vuotta vankeutta.

Johansson on seurannut Turkin viime vuosien ihmisoikeuskehitystä huolestuneena. Johanssonin mukaan Turkki käyttää pykälää vaimentaakseen oppositiota, toimittajia ja tutkijoita, jotka oikeutetusti arvostelevat presidentti Erdoğania.

– Ongelma on iso Turkissa, mutta toki Turkki voi häiritä myös kaksoiskansalaisiaan ulkomailla.

Johansson pitää jokseenkin mahdottomana tilanetta, jossa Suomen oikeuslaitos alkaisi laittaa täytäntöön pykälän 299 pohjalta annettuja tuomioita.

– Pidän selvänä, että Suomen viranomaiset katsovat, että kyse on laista, joka ei ole oikeutettu.

Lisää aiheesta:

Tamperelaismies sai syytteen presidentti Erdoğanin kunnian loukkaamisesta Facebookissa – joutuu nyt oikeuden kuultavaksi Suomessa: "Olen ihan sekaisin ja järkyttynyt"

Suomen kansalaisia jäänyt jumiin Turkkiin: Lyhyt lomamatka saattaa muuttua pitkäksi kotiarestiksi

Turkissa oppositiopoliitikolle pitkä vankeusrangaistus muun muassa presidentti Erdoğanin arvostelustaTurkissa oppositiopoliitikolle pitkä vankeusrangaistus muun muassa presidentti Erdoğanin arvostelusta

Tärkeä sananvapausoikeudenkäynti koettelee Turkin median rajoja – Erol Önderoğlu odottaa tuomiota kurdilehden tukemisesta