Puuskainen tuuli tuo Itä-Suomeen sähkökatkoja – "Juomavettä on hyvä varata ja kännykät ladata jo illalla"

Kovin tuuli alkaa yöllä, ja laantuu lauantaipäivän aikana.

sähkökatkot
Fingrids linje går rakt igenom det påtänkta vindkraftsområdet i Purmo.
Tuulisen sään pelätään kaatavan puita. Kuvituskuva.Yle/Joni Kyheröinen

Itä-Suomeen on luvassa lauantain vastaisena yönä puuskittaista tuulta. Koska maa on sula, saattavat puut kaatua routa-aikaa helpommin. Sekä Savon Voima että Pohjois-Karjalan Sähkö varautuvat tahoillaan sähkökatkoihin.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Sini Tenhunen kertoo, että tuuli alkaa voimistumaan jo iltayhdeksän maissa, mutta varsinaiset puuskatuulet tulevat vasta myöhemmin yöllä.

Tuulet kulkevat nopeasti eteenpäin.

– Varoituksia on voimassa vielä lauantaina, mutta lauantaina ja sunnuntaina tuuli on jo heikompaa, Tenhunen sanoo.

Savon Voima on varannut linjojen tarkkailuun ja vikojen paikantamiseen helikopterin. Henkilökuntaa ja pääurakoitsijaa on varoiteltu, että viikonloppuna saattaa olla töitä luvassa.

– Sähkökatkoja tulee, mutta määrän näkee vasta sitten, kun tilanne on päällä, sanoo Savon Voiman sähköverkon palveluvastaava Timo Kiiski.

Myös Pohjois-Karjalassa arvioidaan, että odotettavissa on ainakin yksittäisiä kaatuneita puita ja sitä myöten yksittäisiä vikoja. Kovin tuuli alkaa Joensuun ympäristössä tällä tietoa aamuyöllä ja kestää lauantaille puolille päivin.

–Juomavettä on aina hyvä varata ja kännykät ladata jo illalla, sanoo Pohjois-Karjalan Sähkön käyttöpäällikkö Matti Pesonen.

Sähköyhtiöistä muistutetaan, että puita ei pidä mennä poistamaan linjoilta itse, vaan niistä pitää ilmoittaa sähköyhtiöön.

Sateiden ja tuulten kulkua voi seurata esimerkiksi Ylen sääpalvelun kautta.