Kuljetusalan liitot valmiita tukilakkoihin, jos Posti käyttää vuokratyöntekijöitä lakon aikana

Postialan työehtosopimusneuvottelut ovat pahasti jumissa.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ilmoitti tiistaina suunnittelevansa laajaa lakkoa 11. marraskuuta alkaen. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Kuljetusalojen liitot kertovat olevansa valmiita tukemaan postityöntekijöiden lakkoa tarvittaessa. Liitot kertovat tiedotteessa, että eivät hyväksy Postin aikomusta käyttää vuokratyöntekijöitä mahdollisen postityöntekijöiden lakon aikana.

Kuljetusalojen liitot kertovat, että ne tekevät päätöksiä mahdollisista tukilakoista pikaisella aikataululla ja ilmoittavat niistä erikseen.

Tukitoimissa ovat mukana Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT, Rautatiealan unioni RAU, Suomen Merimies-Unioni SMU, Raideammattilaiset JHL ja Ilmailualan unioni IAU.

IAU ilmoitti jo torstaina jättäneensä valtakunnansovittelijalle ja työnantajaliitto Paltalle ennakkoilmoituksen omista tukitoimistaan. IAU kertoi, että sen työntekijät eivät osallistu postin käsittelyyn lentoasemilla lakon aikana.

Myös Suomen Elintarviketyöläisten liitto SEL ilmoitti torstaina olevansa valmis tukitoimiin. Ne kohdistuisivat elintarvikealan yrityksiin, jotka käyttävät Postia logistiikan yhteistyökumppaninaan, tai henkilöstövuokrausyrityksiin, jotka tarjoavat Postille lakon aikaista työvoimaa.

Postialan työehtosopimusneuvottelut ovat pahasti jumissa. PAU ilmoitti tiistaina suunnittelevansa laajaa lakkoa 11. marraskuuta alkaen. Työntekijäliiton mukaan postinjakelu, käsittely ja kuljetus ovat lakossa kaksi viikkoa, jos tes-neuvotteluissa ei päästä sopuun.

Juttua muokattu 25.10.2019 klo 13.51: Toisin kuin jutussa alun perin virheellisesti luki, Ilmailualan Unioni IAU ja Raideammattilaiset JHL eivät ole Kuljetusliitto KL:n jäseniä. Muutettu "kuljetusliitot" muotoon "kuljetusalojen liitot".