1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ihmissalakuljetus

Britannian rekkatragedia: kaksi uutta pidätystä, uhrien henkilöllisyyttä ei ole vielä vahvistettu

Kiina toivoo "ankaraa rangaistusta" syyllisille ja lisäselvyyttä uhrien henkilöllisyydestä.

ihmissalakuljetus
Lontoossa ihmiset pitivät käsissään kynttilöitä muistotilaisuudessa, jossa muistettiin Essexin rekkatragedian uhreja.
Lontoossa ihmiset pitivät käsissään kynttilöitä muistotilaisuudessa, jossa muistettiin Essexin rekkatragedian uhreja.EPA / All Over Press

Britanniassa poliisi ilmoitti iltapäivällä pidättäneensä kaksi ihmistä, 38-vuotiaan naisen ja samanikäisen miehen Pohjois-Englannissa epäiltynä ihmissalakuljetuksesta ja taposta. Molemmat tänään pidätetyt ovat Warringtonin kaupungista Cheshirestä.

Myös rekan kuljettaja on pidätettynä.

Viranomaiset löysivät 39 ruumista keskiviikkona Itä-Englannin Essexissä sijaitsevasta Graysista. Ruumiit olivat rekan perävaunussa teollisuusalueella.

Britanniassa poliisi on aiemmin kertonut uhrien olleen kiinalaisia.

Kiinan ulkoministeriö toivoo, että Britannian viranomaiset vahvistavat Britannian rekkatragedian uhrien henkilöllisyydet mahdollisimman pian.

Perjantaina ulkoministeriön edustaja Hua Chunying sanoi, että brittipoliisi ei tähän mennessä ole kyennyt vahvistamaan kuolleiden kansallisuutta.

– Toivomme, että Britannia selvittää ja vahvistaa uhrien henkilöllisyydet ja sen, mitä tapahtui niin pian kuin mahdollista, ja rankaisee ankarasti tapaukseen osallisia rikollisia, Hua sanoi tiedotustilaisuudessa.

Kiina toivoi myös lisätoimia ihmissalakuljetuksen estämiseen.

Vuosituhannen vaihteessa vastaava tapaus Doverissa

Kiinalaiset luvattomasti Britanniaan tulleet siirtolaiset ovat vuosien ajan saapuneet maahan salaa rekkojen kyydissä, usein Euroopan mantereen kautta. Vuosituhannen vaihteessa 58 kiinalaista löydettiin kuolleena Doverin satamassa tomaatteja kuljettaneesta rekasta.

Rikospaikkatutkijoita rekan luona, josta ruumiit löydettiin Graysissa 23. lokakuuta.
Rikospaikkatutkijoita rekan luona, josta ruumiit löydettiin Graysissa 23. lokakuuta.Ben Stansall / AFP

Kiinan virallista kantaa myötäilevän Kansan päivälehden mukaan Britannia ei näytä oppineen Doverin tapauksesta.

– Toivomme, että Britannia ja Euroopan maat laittavat käytäntöön lukuisat sitoumuksensa ihmisoikeuksiin ja toimimaan sen eteen, että kiinalaiset eivät joudu hyväksikäytön tai äkillisen kuoleman uhreiksi, kirjoitti Kansan päivälehti.

Lehden mukaan voi vain kuvitella, miten Euroopan maat olisivat reagoineet, mikäli vastaava tragedia kuin Essexissä olisi tapahtunut eurooppalaisille.

Kiinalaismedian mukaan Britannian pitää nyt kantaa vastuu kuolemista.

Viranomaiset tutkivat rekkaa Graysissa, Englannissa 23. lokakuuta.
Viranomaiset tutkivat rekkaa Graysissa, Englannissa 23. lokakuuta.Reuters

Uutinen rekkatragediasta puhutti myös kiinalaisessa sosiaalisessa mediassa. Uutisia aiheesta luettiin arviolta 800 miljoonaa kertaa ja niitä kommentoitiin 40 000 kertaa. Kiinalaisessa sosiaalisen median kanavassa Weibossa uutinen oli kolmen kommentoiduimman joukossa. Verkkokävijät ilmaisivat kanavalla järkytyksensä ja surua (siirryt toiseen palveluun), kertoo The Guardian.

Britanniassa rekan kylmäkuljetuskontista kuolleina löytyneet ihmiset ovat voineet olla lukitussa kontissa ainakin kymmenen tunnin ajan, kertoo brittilehti Guardian viitaten belgialaisiin viranomaislähteisiin.

– Sydäntäsärkevää. Kun kirjoitan tätä, käteni tärisevät. Olkaa kilttejä ja selvittäkää totuus, kirjoitti verkkokäyttäjä lehden mukaan.

Hän vastasi tietoihin siitä, että kontin lämpötila on voinut olla jopa 25 pakkasastetta.

– Tämä on kauhistuttavaa. Tämä ansaitsee kunnon tutkinnan ja ankarat rangaistukset.

Hyödyntävätkö ihmissalakuljettajat brexitiä?

Kiinan talouskasvun myötä paremman elintason perässä Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan matkustavien kiinalaisten määrän uskotaan laskeneen huomattavasti. Silti korkeampi palkkataso houkuttelee ihmisiä matkustamaan pois kotimaastaan.

– Paperittomat työskentelevät tyypillisesti rakennusalalla, ravintoloissa tai hikipajoissa. Naisia on saatettu myös pakottaa seksityöläisiksi ulkomailla, sanoi Pekingin teknisen instituutin siirtolaislain asiantuntija Liu Guofu The Global Times (siirryt toiseen palveluun) -lehdelle.

Liu muistutti Kiinan hallinnon näkemystä myötäilevän lehden haastattelussa, että vaikka ihmissalakuljetuksen määrä on viime vuosina laskenut, Essexin tragedia voi paljastaa vain jäävuoren huipun nykytilanteesta.

– Jotkin tahot ajattelevat, että heillä on tilaisuus päästä Britanniaan kaoottisen brexit-tilanteen takia, sanoi kansainvälisten asioiden johtaja Wang Yiwei Renminin yliopistosta lehdelle.

Kartta, jossa Essex, Suur-Lontoo ja Grays
Leena Luotio / Yle

Rekan kontti matkasi Britanniaan Belgian Zeebruggen satamasta. Keskiviikkona Britannian Essexistä kontista löytyneet 39 uhria ovat Belgian paikallisviranomaisten mukaan olleet kontissa loukussa jo saavuttuaan Belgian rannikolle matkalla Britanniaan. Toistaiseksi on epäselvää, milloin ja missä uhrit joutuivat konttiin.

BBC:n mukaan ajoneuvoyhdistelmän vetovaunu eli rekan nuppi oli puolestaan saapunut sunnuntaina Dublinista Irlannista Britannian länsirannikolle Walesin Holyheadiin. 25-vuotias pohjoisirlantilainen kuljettaja on pidätettynä murhista epäiltynä.

Lue myös:

Britannian rekkatragedian kuolonuhrit kiinalaisia – Poliisi teki kotietsintöjä, järjestäytyneen rikollisuuden osuutta tutkitaan

Lähteet: Reuters, AP, STT

Lue seuraavaksi