Ilmaiskuja ja miljardien edestä humanitaarista apua – Saudi-Arabia sekä pommittaa että tukee Jemeniä

Sisällisodan alettua Saudi-Arabia sanoo antaneensa Jemenin siviilien auttamiseen ja valtion ylläpitoon 13 miljardia euroa.

Saudi-Arabia
Humanitaarisen avun sopimuksen allekirjoitus YK:ssa 25. syyskuuta 2019.
Saudi-Arabia lahjoitti New Yorkissa YK:lle 25. syyskuuta 500 miljoonaa dollaria (450 miljoonaa euroa) Jemenin avustamiseen. Shekin allekirjoitti Saudi-Arabian avustuskeskuksen johtaja Abdullah bin Abdelaziz Al Rabeeah ja YK:n puolesta apulaispääsihteeri Mark Lowcock.Rick Bajornas / YK

Syyskuun lopussa YK:n tiloissa New Yorkissa oli merkittävä tilaisuus, josta apulaispääsihteeri Mark Lowcock lähetti erillisen tiedotteen runsaiden kiitosten kera.

Lowcock vastaanotti 450 miljoonan euron arvoisen shekin. Summa oli korvamerkitty Jemenin siviilien auttamiseen.

Shekin ojensi Saudi-Arabian humanitaarisen avustuskeskuksen johtaja Abdullah Al Rabeeah.

– Tällä summalla YK:n eri järjestöt pystyvät pelastamaan miljoonien jemeniläisten hengen, vakuutti Lowcock.

Hän lisäsi, että oli hienoa nähdä Saudi-Arabian jatkavan aiempaa tukipakettiaan. Lowcock johtaa YK:n humanitaarisen avun koordinaatiosta vastaavaa toimistoa OCHA:ta.

Rahat tulivat äärimmäiseen tarpeeseen. Jemenissä on 27 miljoonaa asukasta ja heistä yli 22 miljoonaa tarvitsee kaikkea mahdollista apua selviytyäkseen. (siirryt toiseen palveluun)

Työntekijä tarkastaa World Food Programmen tarjoamien elintarvikkeiden kuntoa kesäkuun lopulla 2019. Osa elintarvikkeista oli mahdollisesti pilaantuneita.
Työntekijä tarkastaa World Food Programmen tarjoamien elintarvikkeiden kuntoa kesäkuun lopulla 2019. Osa elintarvikkeista oli mahdollisesti pilaantuneita.Yahya Arhab / EPA

Jemen on yksi maailman köyhimmistä valtioista. Se on painunut vieläkin syvemmälle kurjuuteen vuonna 2012 vallanvaihdosta alkaneiden levottomuuksien jälkeen. Väkivaltaisuudet kehittyivät sisällissodaksi keväällä 2015, jolloin myös Saudi-Arabian johtama liittouma aloitti huthikapinallisten pommitukset.

Nyt YK:n on otettava vastaan kaikki saatavilla oleva tuki humanitaarisen katastrofin helpottamiseksi. Silloinkin, kun rahan antaa pommituksia tekevä naapurimaa Saudi-Arabia.

Kansainvälinen arvio on, että Jemenin sisällissodan siviiliuhreistä yli 60 prosenttia on tullut Saudi-Arabian johtaman koalition pommituksista.

Ilman Saudi-Arabian apua Jemen romahtaa

Saudi-Arabia on tukenut rutiköyhää eteläistä naapuriaan eri syistä jo vuosikymmeniä ennen sotaa. Nyt se sanoo käytännössä pitävänsä pystyssä Jemenin valtiota.

Väitettä ja rahasummia on hankala todistaa, mutta Saudi-Arabian tuki on merkittävää.

Johtaja Al Rabeeah esitteli johtamansa King Salman Humanitarian Aid and Relief –keskuksen toimintaa muun muassa Suomen ulkoministeriölle vieraillessaan Helsingissä lokakuun puolivälissä. Organisaation suurin ja tärkein avustuskohde on Jemen.

Abdullah Al Rabeeah
King Salman Humanitarian Aid and Relief –keskuksen johtaja Abdullah Al Rabeeah vieraili Helsingissä lokakuun puolivälissä 2019.Jouni Immonen / Yle

– Konfliktin alusta alkaen Saudi-Arabia on myöntänyt Jemenin tukemiseen 14,5 miljardia dollaria (13 miljardia euroa). Raha on käytetty humanitaariseen apuun, Jemenin keskuspankin tukemiseen, talouden kannustamiseen ja hallituksen palkkoihin, luetteli Al Rabeeah.

Tästä kokonaistuesta noin pari miljardia menee YK:llle, joka joka jakaa ruokaa ja lääkkeitä ympäri Jemeniä.

YK:n ehto saudirahan vastaanottamiselle on, että järjestö saa jakaa tuen humanitaarisen tarpeen mukaan koko valtioon, myös Jemenin kapinallisille.

Tähän saudit eivät voi muuta kuin suostua, koska poliittiset riskit ja seuraukset huthikapinallisten hallussa olevien alueiden hylkäämisestä olisivat Saudi-Arabialle liian suuret.

YK:n humanitaarisen avun koordinaation toimiston OCHA:n mediaosastolta kerrottiin Yle Uutisille, että Saudi-Arabian antama tuki on merkittävää. Tänä vuonna OCHA:n pyytämästä kansainvälisestä Jemen-avusta neljännes tulee Saudi-Arabiasta. Seuraavat suuret auttajat ovat Yhdysvallat ja Arabiemiirikunnat.

Saudi-Arabia taistelee Iranin nousua vastaan

Johtaja Al Rabeeah kiertää ympäri maailmaa ja hänen haastattelujensa sisältö on kaikkialla sama: Saudi-Arabia haluaa geopoliittisista syistä palauttaa Jemenin kansainvälisesti tunnustetun hallinnon valtaan. Siksi se taistelee pommituksin Jemenin kapinallisia vastaan.

Abhijit Guha (toinen oikealta) katselee Hodeidahin kaupungin nykytilaa avustajiensa kanssa.
YK:n edustaja katselee Hodeidahin kaupungin nykytilaa avustajiensa kanssa 19. lokakuuta 2019.Najeeb Almahboobi / EPA

Saudi-Arabia on myös antanut turvapaikan karkotetulle presidentti Abdrabuh Mansur Hadille. Saudien tulkinnan mukaan Hadi pyysi saudeilta tukea ja pommitusten aloittamista huthikapinallisten kukistamiseksi.

Saudi-Arabia näkee huthien kapinoinnin ja Jemenin kansan kärsimysten olevan yhden valtion syytä.

– Se valtio on Iran. Ei se mikään salaisuus ole, toistaa Al Rabeeah moneen kertaan.

Saudi-Arabia pitää täysin selvänä, että Jemenin kapinalliset saavat aseensa Iranilta. Saudien mukaan Iranin vientituote on alueellinen epävakaus, jota se lietsoo omien etujensa mukaan.

– Jos jätämme kapinalliset yksin, vaara ei uhkaa pelkästään Jemeniä ja Saudi-Arabiaa vaan koko kansainvälistä yhteisöä.

Al Rabeeahin mukaan kukaan ei halua kapinallisten kontrolloivan valtiota, jonka edustalta kulkee kolmannes maailman öljystä.

Kartta Jemenistä, johon merkitty kaupungit Sanaa ja Aden, sekä Huthi-kapinallisten hallitsema alue
Leena Luotio / Yle

Jemenin huthikapinalliset ovat ottaneet haltuunsa maan länsiosan, pääkaupunki Sanaan ja rannikolta Hodeidan satamakaupungin.

Tukholman rauhanneuvottelut jäivät laihoiksi

Vuosi sitten Jemenin sodan osapuolet kävivät YK:n johdolla Tukholmassa rauhanneuvottelut, joiden tulokset ovat jääneet vaisuiksi.

Osapuolet ovat vapauttaneet muutamia tuhansia vankeja. (siirryt toiseen palveluun) Jatkoneuvotteluja ei ole saatu sovituksi.

Neuvottelut koskivat Hodeidan satamakaupungin saarron purkua ja kansainvälisen avun päästämistä maahan.

YK:n alainen Maailman ruokaohjelma WFP todistaa, kuinka etenkin huthikapinalliset varastavat (siirryt toiseen palveluun) kansainvälistä apua ja myyvät tuotteita mustassa pörssissä rahoittaakseen taistelujaan. Avusta Hodeidassa ja pääkaupungissa Sanaassa katoaa WPF:n mukaan valtaosa.

Myös johtaja Al Rabeeah muistuttaa tästä.

Puhdasta vettä jaetaan rekasta Jemenin pääkaupungissa Sanaassa 22. elokuuta 2019.
Puhdasta vettä jaetaan rekasta Jemenin pääkaupungissa Sanaassa 22. elokuuta 2019.Yahya Arhab / EPA

Saudi-Arabian ja Iranin kiistely yli Jemenin on käynyt jopa kansainvälisesti vaaralliseksi. Syyskuussa maiden välit kiristyivät entisestään, kun saudien öljyntuotantoalueelle ja öljy-yhtiö Aramcon pääkonttoriin tehtiin ohjus- ja drooni-iskut.

Iskujen tekijäksi ilmoittautui Jemen, mutta Saudi-Arabia ja Yhdysvallat pitävät tätä mahdottomana. Niiden mukaan ohjukset ammuttiin pohjoisesta, Iranin suunnasta.

Lue lisää:

Jemenin huthit haluavat ehkä lopettaa iskut Saudi-Arabiaan – YK pitää avausta tervetulleena, saudit skeptisiä

Saudi-Arabian kruununprinssi varoittaa Iran-suhteiden laajentumisesta sodaksi

Jemenin huthikapinalliset ovat vapauttaneet 290 vankia – järjestöt kiittelevät elettä