1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taloussuunnittelu

"Tulevaisuuden talousarvio" – Kokkola haluaa satsata lapsiin ja imagoonsa: tavoitteena 50 000 asukkaan kaupunki

Kaupunginhallitus hyväksyi virkamiesten esityksen ja toivoo positiivisuustalkoisiin kaikkia virkamiehistä poliitikkoihin ja kaupunkilaisiin.

taloussuunnittelu
Lapsia päiväkodin pihalla Kokkolassa.
Päiväkodit ja koulut ovat investointilistalla isossa osassa. Arkistokuva.Ida-Maria Björkqvist / Yle

Pois ruikuttaminen! Tämä on tulevaisuuden talousarvio. Jospa nyt saataisiin polkaistua vauhtiin positiivinen kierre! Kokkolan kaupunginhallituksen puheenjohtajisto puhkui myönteisyyttä esitellessään esitystään vuoden 2020 talousarvioksi.

Pitkälti kyse oli oikeastaan kaupunginjohtajan talousarviosta, sillä kaupunginhallituksen talousarviokäsittely oli poikkeuksellinen. Kipakkaakin puhetta riitti ja puheenvuoroja käytettiin 360 kappaletta. Lopulta hallitus hyväksyi kuitenkin kaupunginjohtajan esityksen muuttamatta juuri mitään. Yhtään äänestystä ei tarvittu, mikä on hyvin poikkeuksellista.

Esimerkiksi käyttötalous, investointien kokonaismäärä ja esitys tuloveroprosentin laskusta hyväksyttiin korkeintaan pienin tekstimuutoksin ja tarkennuksin.

– Tämä kuvastaa sitä, että vuorovaikutus ja valmisteleva ohjaus toimii, sanoo hallituksen puheenjohtaja Reino Herlevi (kesk.) ja nostaa hattua myös lautakuntien työlle.

"Lähdetään hakemaan positiviista asennetta"

Kaupunginvaltuusto saa siis käsiteltäväkseen ehdotuksen veroprosentin laskusta 21,5:een. Sitä perustellaan myönteisillä kokonaisvaikutuksilla, sillä iso joukko kuntia on päinvastoin yhä kiristämässä verotustaan.

– Vastavirtaan kulkeminen voi olla tässä hyvästä ja tuoda positiviista julkisuutta, sanoo talousjohtaja Jari Saarinen.

Mahdollisesta veronalennuksesta huolimatta Kokkolan verotulojen lasketaan kasvavan ensi vuonna 7,5 miljoonaa.

– Jospa nyt saataisiin polkaistua vauhtiin positiivinen kierre, ettei tämä ole yhtä veronkiristystä. Lähdetään hakemaan toisenlaista asennetta: positiivista, toivoo Reino Herlevi.

Hän heittää tähtäimeksi väkiluvun nostamisen yli 50 000:n.

Talousarvio nähdäänkin mahdollisuutena ja keinona kääntää väestönkehityksen suunta.

– Tässä on paljon asioita ja investointeja siihen suuntaan. Lapsiystävälliseen Kokkolaan kuuluu satsaus kouluihin, päiväkoteihin ja liikuntamahdollisuuksiin, sanoo ensimmäinen varapuheenjohtaja Janne Jukkola (kok.).

Toinen varapuheenjohtaja Mauri Salo (kd.) sanoo, että Kokkolan tilanne on nyt todella hyvä. Samalla hän toki muistuttaa, että taloudenpidon on oltava tiukkaa eikä yli varojen voi elää.

– Kokkolalla on tulevaisuutta! Joskus voi nostaa nokkaa ylös eikä aina vain pyöriä säästötarpeissa.

kokkolan urheilutalo
Ville Viitamäki / Yle

Tiloja lapsille ja nuorille

Nettoinvestointien kokonaissumma on 17,9 miljoonaa euroa eli viime vuosien tasoa. Siitä iso siivu menee kouluihin ja päiväkoteihin.

Ykspihlajassa rakennustyöt alkavat vielä tämän vuoden puolella. Runebergin kadulle nousee Kotimetsän päiväkoti, lisäksi Villan koulua ja Isokylän monitoimitaloa laajennetaan.

Liikenneväyliin talousarviossa varataan 3,5 miljoonaa. Urheilupuistohankkeen eteenpäin potkimiseen varataan esityksessä 2 miljoonaa.

Jo ensi vuonna jalkapallon olosuhteita parannetaan pienemmällä 200 000 euron summalla, jonka yhteydestä kaupunginhallitus poisti korvamerkinnän rahan suuntaamisesta valaistukseen.

LUE MYÖS:

Kokkola on keventämässä verotusta harvojen kuntien joukossa – Talousarviossa rahaa laitetaan myös hybridiareenan suunnitteluun

Lue seuraavaksi