Hyppää sisältöön

Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Timo Kenakkala ei esitä kansanäänestyksen järjestämistä toriparkista

Kuntalaisaloitteen allekirjoittajien toive kansanäänestyksestä on vastatuulessa.

Toriparkin rakentamisesta haluttaisiin Hämeenlinnassa kuntalaisaloitteen mukaan äänestää, mutta kaupunginjohtaja Timo Kenakkala ei puolla äänestyksen järjestämistä. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Timo Kenakkala ei esitä kaupunginhallitukselle neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämistä toriparkista. Hän perustelee ratkaisua neljällä syyllä.

Kenakkalan esityksen mukaan reilun sadan tuhannen euron järjestämiskustannukset ovat kohtuuttoman suuret. Kuluista 50 000 euroa on laskettu kuluvan kirjeäänestyksen postituskuluihin ja 30 000 euroa luottamushenkilöpalkkioihin. Äänestysasiakirjojen painatus maksaisi 15 000 euroa ja muita kuluja tulisi esimerkiksi vaalipaikkojen järjestelyistä 14 000 euroa.

Lisäksi Kenakkalan mielestä koulujen rakentamista ei voi rinnastaa parkkitalon rakentamiseen, kuten aloitteen perusteluissa on tehty. Ne rahoitetaan eri tavoin, koulut kaupungin investointibudjetista ja pysäköintilaitos taas ulkopuolisella rahoituksella ja Hämeenlinnan Pysäköinti Oy:n ottamalla, kaupungin takaamalla lainalla. Lainan rahoituskulut taas katetaan pysäköintimaksuilla.

Äänestyskysymys liian yksinkertainen

P-torin rakentamispäätös ei myöskään ole keskustan kehittämisestä erillinen asia. Äänestyskysymys "rakennetaanko toriparkki, kyllä vai ei" olisi liian yksinkertainen eikä sisällä vaihtoehtoja keskustan kehittämiseksi, Kenakkala perustelee.

Kenakkala muistuttaa myös, että keskustan pysäköinnin vaihtoehtoja on tarkasteltu ja esitys tehty kaupunginvaltuuston ohjauksessa ja sen päätösten mukaisesti.

Asiasta jätetty kuntalaisaloite keräsi yli 2 300 ääntä. Kuntalaisaloite tulee kaupunginhallituksen käsittelyyn maanantaina. Hallituksen ratkaisu voi poiketa kaupunginjohtajan esityksestä tai asia voi jäädä vielä pöydällekin. Lopulta ratkaisu kansanäänestyksen järjestämisestä menee vielä kaupunginvaltuuston päätettäväksi.