Hyppää sisältöön

Viimeisetkin LEO2A6-panssarivaunut saapuivat Suomeen – tältä ne näyttävät

Suomi päätti sadan käytetyn Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunun hankkimisesta vuonna 2014.

Panssarivaunut ovat olleet käytössä jo esimerkiksi kansainvälisissä Arrow-harjoituksissa. Kuva: Puolustusvoimat

Perjantain aamuhämärissä Helsingin Vuosaaren satamaan saapui panssarivaunulähetys. Kyseessä oli viimeinen erä Suomen Hollannista tilaamia Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunuja.

Puolustusvoimat on nyt vastaanottanut kaikki sata käytettyä taistelupanssarivaunua, joiden hankkimisesta päätettiin jo vuonna 2014.

Ensimmäiset vaunut saapuivat Suomeen toukokuussa 2015. Koulutuskäytössä ne ovat olleet vuodesta 2016 alkaen.

LEO2A6-vaunut ovat varusmieskoulutuksen käytössä Panssariprikaatissa ja koulutuskäytössä Karjalan prikaatissa. Uuden kaluston myötä Maavoimat kertoo laajentaneensa panssarivaunujen ja jalkaväen välistä yhteistoimintaa koko maavoimissa.

Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunujen viimeinen erä Hollannista saapui Vuosaaren satamaan perjantaina 25. lokakuuta 2019. Kuva: Puolustusvoimat

Yksi yleisimpiä taistelupanssarivaunuja

Leopard 2A6 on yksi yleisimpiä taisteluvaunuja länsimaissa. Puolustusvoimien mukaan siinä on muun muassa aiempia versioita parempi tulivoima, kehittyneempi ballistinen suojus ja sisäpuolinen sirpalesuojus.

Vaunujen yhteydessä Suomi hankki varaosia, koulutussimulaattoreita, erikoistyökaluja sekä ampumatarvikkeita. Kokonaisuutena hankinnan arvo oli lähes 200 miljoonaa euroa.

Nyt hankittuja vaunuja on tarkoitus käyttää pitkälle ensi vuosikymmenelle.

Ennen käyttöönottoa vaunuihin tehdään vielä tarvittavia kansallisia muutoksia. Kuva: Puolustusvoimat