Susi liikkuu Sallan kirkonkylällä? "Metsästä hyppäsi tielle harmaa, sudennäköinen eläin"

Varotoimenpiteenä Sallan päiväkodin lapset eivät ulkoilleet perjantaina.

Salla
Susi lumikinosten takana.
Sudesta tai sutta muistuttavasta eläimestä on havaintoja Sallan kirkonkylältä usean päivän ajalta. Kuvan susi ei liity tapaukseen.Duncan Usher / AOP

– Sudesta tai sudennäköisestä eläimestä on tehty useita havaintoja Sallan kirkonkylällä. Havaintoja on useamman viime päivien ajalta.

Sallan riistanhoitoyhdistys sai tiedon asiasta torstaina iltapäivällä. Riistanhoitoyhdistyksen suurriistan virka-apumiehet etsivät sutta illan ja perjantaiaamun aikana, mutta eläintä ei löydetty.

– Löysimme kyllä jälkiä eri puolilta kylää. Kyseessä on todennäköisesti susi tai koirasusi, toiminnanohjaaja Kari Hänninen Sallan riistanhoitoyhdistyksestä sanoo.

Ilmoitus poliisille

Riistanhoitoyhdistys teki asiasta torstai-iltana ilmoituksen poliisille. Sallassa odotetaan nyt, että poliisi myöntäisi luvan suden tappamiseen.

Eläimenjälkiä on löytynyt muun muassa päiväkodin pihasta. Hänninen kehottaakin sallalaisia varovaisuuteen.

– Eläin ei käyttäydy normaalisti, kun se tulee näin lähelle asutusta. Varsinaisia vaaratilanteita eläimen kanssa ei ole tullut tietoomme.

Hänninen pitää myös mahdollisena, että eläin on lähtenyt kauemmaksi kylältä.

Susi hyppäsi tielle

Sallalainen Jarna Pennanen oli torstai-iltana kävelyllä päiväkodin läheisyydessä, kun valaistulle tielle hyppäsi metsästä harmaa eläin, jonka hän heti tunnisti sudeksi.

– Vähän aikaa se katseli siinä ympärilleen ja huomasi minut, ja lähti sitten takaisin sinne mistä tulikin, Pennanen kertoo.

Pennanen laittoi havainnostaan heti viestin kunnan puskaradioryhmään Facebookissa, ja pian sinne tuli myös muilta havaintoja harmaasta eläimestä.

Pennanen on kunnan varhaiskasvatuksen johtaja. Heti perjantaiaamuna töihin tultuaan hän viestitti susihavainnosta päiväkodin lasten vanhemmille, ja kehotti heitä varovaisuuteen. Kunnassa tehtiin myös päätös, etteivät päiväkotilapset ulkoile pihalla ennen kuin tulee varmuus, että eläin on löytynyt tai hätistelty pois kirkonkylästä, Pennanen kertoo.

Vaikka Salla onkin erämainen kunta, ei susia tavata nähdä asutuksen keskellä.

– Kyllähän se yllättävä tilanne oli. Ei ainakaan minun tiedossa ole että täällä olisi ennen susia nähty keskustassa ja varsinkaan näin lähellä ihmisasutusta. Tottakai se hieman pelottaakin, Pennanen kertoo.

Pennasen mukaan sallalaiset ovat kuitenkin ottaneet tilanteen rauhallisesti.

– Luotetaan siihen että viranomaiset hoitavat asian.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).