1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Boeing

Raportti: Useiden häiriöiden summa aiheutti Boeing 737 Maxin koneturman Indonesiassa

Ongelmia oli raportin mukaan niin Boeing 737 Max-koneen suunnittelussa kuin Lion Airin lentäjien koulutuksessa ja koneen huollossa.

Boeing
Tutkintaryhmä tarkastaa turmakoneen osia.
Tutkintaryhmä tutkii löytyneitä turmakoneen osia.Getty Images

Indonesiassa valmistuneen onnettomuustutkintaraportin mukaan Lion Air -lentoyhtiön koneturma viime vuonna johtui useiden häiriöiden ja virheiden summasta.

Ongelmia oli raportin mukaan niin Boeing 737 Max -koneen suunnittelussa kuin Lion Airin lentäjien koulutuksessa ja koneen huollossa.

Kone oli matkalla Indonesia pääkaupungista Jakartasta Sumatran saarelle, kun se syöksyi mereen 13 minuuttia nousun jälkeen lokakuussa 2018. Turmassa sai surmansa 189 ihmistä.

Raportin mukaan kone joutui turmaan osin siksi, että koneen lentäjiä ei ollut koulutettu vastaamaan riittävän nopeasti automaattisen lennonohjausjärjestelmän häiriötiloihin.

Indonesian kansallisen liikenneturvakomitean mukaan koneen vakautusjärjestelmän anturissa oli vika, joka automaattisesti painoi koneen nokkaa laskuun. Anturin toimintaa ei oltu testattu asianmukaisesti.

Raportti kuvasi myös useita virheitä ennen onnettomuutta. Koneella oli ollut ongelmia myös viimeisillä lennoillaan ennen turmapäivää.

Ethiopian Airlines Boeing 737 Max -konetyypin lentokone Bolen kansainvälisellä lentokentällä Addis Ababaissa
Ethiopian Airlines Boeing 737 Max -konetyypin lentokone Bolen kansainvälisellä lentokentällä Addis Ababassa huhtikuussa.EPA

Yhdysvalloissa onnettomuustutkijat totesivat syyskuussa, että Boeing ja Yhdysvaltain ilmailuviranomaiset olivat aliarvioineet, kuinka paljon visuaaliset ja äänelliset varoitussignaalit hidastaisivat koneen lentäjien kykyä vastata nopeasti häiriötiloihin, jotta onnettomuuksilta voitaisiin välttyä.

Vain viisi kuukautta Indonesian turman jälkeen vastaavankaltainen häiriö aiheutti toisen 737 Max -tyypin koneen maahansyöksyn Etiopiassa. Turmassa sai surmansa 157 ihmistä.

Etiopian turman jälkeen viranomaiset määräsivät kaikki konetyypin koneet maihin.

– Olemme hyvin vihaisia, koska heidän laiminlyöntinsä aiheutti rakkaimpiemme kuoleman, sanoi Muhammed Asdori, jonka veli ja veljenpoika saivat surmansa Lion Airin turmassa.

Tutkijat ovat selvittäneet, kuinka paljon ja missä vaiheessa Boeing oli saanut tietoa konetyypin ongelmista.

Boeing ilmoitti perjantaina käsittelevänsä Indonesian onnettomuustutkijoiden löydökset.

Lue myös:

Turmakonemallin lentokielto söi Boeingin voitoista yli puolet – yhtiö haluaa 737 Maxin liikenteeseen vielä tänä vuonna

Taas uusi takaisku Boeingille – Max-koneissa saattaa olla viallisia osia

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi