1. yle.fi
  2. Uutiset

Esitys: kouluja ja terveysasemia kiinni Hämeenlinnassa – kuntatalous tasapainotetaan palveluverkon karsimisella?

Epätasapainoon ajautuneen kuntatalouden korjaustoimet aiotaan tehdä palveluverkkoa harventamalla.

Hämeenlinna
Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston kokoussalin ovi auki
Kaupungin talouden kriisin lääkkeet ovat rajuja: leikkauslista on pitkä.Dalbir Ram / Yle

Hämeenlinnan kaupunki valmistelee erittäin tuntuvaa palveluverkon karsintaa taloutensa tasapainottamiseksi. Listalla on esimerkiksi koulujen ja terveysasemien lakkauttamista. Kuntatalouden tasapainottamisohjelma vuosille 2020-2024 on käsittelyssä Hämeenlinnan kaupunginhallituksessa maanantaina 28. lokakuuta.

Samassa kokouksessa tehdään myös esitys vuoden 2020 kuntaveroksi. Kuntaveroon on tarjolla 0,25 prosenttiyksikön korotus, mikä nostaisi kuntaveron Hämeenlinnassa tasan 21 prosenttiin. Kiinteistöveroihin ei ole esitetty korotuksia.

Palveluverkko rakennetaan 2020-luvulla uusiksi

Hämeenlinna on valitsemassa veronkorotusten sijasta toisen tien. Katsotaan yhteiskunnan ja kaupungin muutos, palvelujen käyttö ja tuleva kysyntä, näin päästään karsimaan koulu- ja terveysasemaverkostoa.

Harkinnassa on esimerkiksi, että Lammin lukio voitaisiin lakkauttaa. Myllymäen koulu voitaisiin yhdistää Seminaarin kouluun ja Idänpään ja Ojoisten terveysasemat sulkea ja yhdistää keskustan pääterveysasemaan. Sairion päiväkoti voitaisiin sulkea.

Talouden tasapainottamisohjelmassa on nyt 21 erilaista elementtiä. Niitä aletaan nyt työstää niin, että ratkaisuja päästään Hämeenlinnan kuntajohdossa tekemään keväällä 2020 kiireellisimpien asioiden osalta. Hämeenlinnan kuntatalouden tasapainottamisohjelma on viisivuotinen, se jatkuu vuoteen 2024.

Veronkorotuksilla talous ei oikene tasapainoon

Hämeenlinnan kuntatalous on ajelehtinut vakavaan tulojen ja menojen epätasapainoon vime vuosina. Jo vuonna 2018 tehtiin alijäämäinen tilinpäätös.

Vuoden 2019 alijäämäksi ennustetaan jo yli 22 miljoonaa euroa. Sellaista kuilua ei kuntaveron suurellakaan korotuksella kurottaisi kuntoon. 0,25 prosentin korotus tuo vuodessa verotuloa 3 miljoonaa euroa.

Jos tulojen ja menojen kuilu kurottaisiin veroilla kuntoon, se vaatisi yli kahden prosenttiyksikön korotusta. Silloin kuntavero Hämeenlinnassa alkaisi olla luokkaa 23, ehkä ylikin.

Talouden tasapainottamisohjelman päävetäjinä ovat kaupunginjohtaja Timo Kenakkala ja talousjohtaja Jussi Oksa. Ratkaisuja 21-kohtaisesta tasapainottamisohjelmasta tehdään osin ensi keväänä.

Lue seuraavaksi