Pohjalaismaakuntiin odotetaan kiireistä myrsky-yötä – pelastuslaitokset valmiina kutsumaan lisäväkeä töihin

Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan pelastuslaitokset nostavat valmiuttaan perjantain ja lauantain väliseksi yöksi ennustetun myrskyn takia.

myrskyt
Myrskyävä meri.
Tuulen ennustetaan yltyvän myrskylukemiin perjantai-illasta lauantaihin yön aikana. (Kuvituskuva)Jyrki Lyytikkä / Yle

Pelastuslaitokset Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla nostavat valmiuttaan perjantain ja lauantain väliseksi yöksi ennustetun myrskyn varalta.

Pelastuslaitokset seuraavat tilannetta ja tekevät suunnitelmat myrskyn aiheuttamien mahdollisten hälytystehtävien hoitamiseksi.

– Tarvittaessa kutsumme lisää väkeä vapailta töihin, sanoo päivystävä palomestari Riikka Oravainen Pohjanmaan pelastuslaitokselta.

Myrskyn odotetaan aiheuttavan muun muassa puiden kaatumisia, sähkökatkoksia ja useita samanaikaisia hälytyksiä, jolloin hälytystehtäviä voidaan joutua priorisoimaan.

Sähköyhtiöissä varaudutaan

Vaasan Sähkö varautuu mahdollisen myrskyn vaikutuksiin sähkönjakelussa. Perjantain ja lauantain väliseksi yöksi eli kovimman myrskyn ajaksi varautuminen on nostettu kolmi-nelikertaiseksi normaaliöihin verrattuna.

Yhtiö varautuu myös myrskytuhojen korjaustarpeisiin lauantaina. Vaasan Sähköllä on käytössä koko korjausresurssi.

Vaasan Sähkö seuraa tilannetta nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun). Tietoa sähköverkon häiriöistä löytyy myös sivustolta sähkökatkokartta.fi (siirryt toiseen palveluun).

Ennusteiden mukaan kovimmat puuskat alkavat perjantaina illalla juuri länsirannikolta. Selkämerellä ja Merenkurkussa voidaan mitata myrskylukemia. Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan myrskyvahingot ovat todennäköisimpiä Satakunnassa ja Pohjanmaalla.

Pietarsaari yksi myrskyisimmistä

Voimakkaimmin myrskyn ennustetaan iskeytyvän Pietarsaaren seudulle. Myös Pietarsaaren paloasemalla nostetaan valmiutta perjantai-illasta alkaen.

– Tuuli tulee aluksi enemmän etelän puolelta, mikä lisää puiden kaatumisriskiä, koska se on harvinaisempi kovien tuulten suunta täällä. Puissa on vielä jonkin verran lehtiä ja maa on sateiden jäljiltä pehmeä, mikä lisää myös niiden kaatumisriskiä, kertoo Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Terho Pylkkänen.

Myrskyn odotetaan jatkuvan lauantaiaamupäivään saakka.

Voimassa olevat varoitukset löytyvät Ilmatieteen laitoksen sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Kotivara kuntoon

Pelastuslaitokset muistuttavat, että jokaisella on mahdollisuus varautua myrskyyn ja suojata omaisuuttaan myrskytuhoilta ennakkoon.

Pihalla olevat irtonaiset tavarat kannattaa nostaa suojaan ja varata kotiin ruokaa, vettä ja paristoilla toimivia lamppuja sähkökatkon varalle.

Hätänumeroon tulee soittaa, mikäli kyseessä on välitön henkeä, terveyttä tai omaisuutta uhkaava vaaratilanne.

elastuslaitos muistuttaa, että esimerkiksi puun kaatuminen pihalle ei vaadi kiireellisiä toimenpiteitä, myöskään sähkökatkoista ei pidä soittaa hätäkeskukseen. Sähkölankojen päälle kaatuneista puista tulee ilmoittaa sähköyhtiön päivystysnumeroon.