Pelastuslaitoksella varaudutaan tehtäväsumaan: "Todennäköisesti kohtuullisen tavallinen syysmyrsky odotettavissa"

Ilmatieteenlaitos varoittaa vaarallisen voimakkaasta lounaistuulesta.

sää
myrskyssä kaatuneita puita tienlaidassa
Arkistokuva.Ismo Pekkarinen / AOP

Pirkanmaan pelastuslaitoksella varaudutaan siihen, että tulevan vuorokauden aikana voi tulla ruuhkaa irronneiden kattopeltien ja kaatuneiden puiden kanssa.

Ilmatieteenlaitos varoittaa, että lounaistuulen nopeus voi olla puuskissa 20 metriä sekunnissa.

Pelastuslaitoksella varmistetaan perjantain aikana, että väkeä riittää esimerkiksi johtamaan mahdollista tehtäväsumaa. Yksittäisten vahingontorjuntatehtävien määrä voi päivystävän palopäällikön Jari Niemisen mukaan kasvaa.

– Tuulivaurioita on odotettavissa. Tuulen suunta taitaa olla sellainen, että puut kestävät paremmin. Jos tuulisi luoteesta, vahinkoja voisi olla odotettavissa enemmänkin. Todennäköisesti sellainen kohtuullisen tavallinen syysmyrsky on odotettavissa ennakkotietojen perusteella, Nieminen sanoo.

Kotonakin kannattaa katsoa, että kevyemmät rakenteet ovat kunnolla kiinni, jotteivät ne lähde tuulen mukana ja aiheuta vahinkoa. Voi siis laittaa terassin talvikuntoon?

– Kyllä, nyt olisi hyvää aikaa vielä tämä iltapäivä ja ilta. Puuskat voivat irrottaa tavaroita ja kaataa isompia ja pienempiä puita. Kaupunkialueilla perinteisesti kattopellit irtoavat ja maaseudulla puita kaatuu, Nieminen sanoo.

Lue lisää:

Viikonloppu alkaa ankeasti: Luvassa myrskyä, vettä ja lunta – "Voi mennä puuta nurin ja tulla sähkökatkoja"