Rauman säästölista valmistui – kipeitä leikkauksia kouluihin ja sairaanhoitoon

Vahva ja vakaa Rauma -ohjausryhmä äänesti useista säästölistan kohteista.

Rauma
Rauman kaupungintalo
Rauman kaupungintalolla pohditaan säästöjä.Yrjö Hjelt / Yle

Rauman talouden sopeuttamista pohtinyt ryhmä on saanut työnsä päätökseen. Esitys sisältää useita kipeitä leikkauksia.

Ryhmä ehdottaa, että erikoissairaanhoidontoiminnot siirretään Satakunnan sairaanhoitopiirille. Toiveena on, että Raumalla säilyisi mahdollisimman paljon erikoissairaanhoidon palveluja.

Kouluverkon osalta ryhmä päätyi esittämään, että Nanun, Kourujärven ja Kortelan koulut korvataan yhdellä uudella kolmesarjaisella koululla. Kodisjoen ja Vasaraisten koulujen toiminnat jäävät tässä vaiheessa ennalleen.

Ruoka- ja puhtauspalveluiden osalta esitetään, ettäsosiaali- ja terveystoimialalle tuotettavat ruoka- ja puhtauspalvelut siirretään liikkeenluovutuksella yksityisen sektorin tuottamiksi aikaisintaan vuoden 2021 alussa. Muille toimialoille tuotettavat ruoka- ja puhtauspalvelut säilyvät kaupungin omana toimintana.

Lähes 13 miljoonan säästöt

Vahva ja vakaa Rauma -talousohjelmalla tähdätään Rauman kaupungin talouden tasapainottamiseen vuosina vuoteen 2022 mennessä. Vaikutukset ulottuvat myös vuosiin 2023 ja 2024.

Ohjelman säästötavoitteena on ollut 15 miljoonaa euroa. Ohjausryhmän talousarvioehdotuksen loppusumma on 12,6 miljoonaa euroa.

Kaupunginhallitus käsittelee ehdotusta marraskuun alussa. Kaupunginvaltuusto päättää sen hyväksymisestä 11.11. Rauman kaupunginjohtaja puolestaan on esittänyt, että Raumalla nostettaisiin ensi vuonna veroja.

Kiistoja demareissa

Ryhmän työ on herättänyt Raumalla myös arvostelua. Muun muassa SDP:n valtuustoryhmää johtava Rainer Lehti on arvostellut ohjelman esityksiä.

Demaripiireissä Lehden julkisuudessa harjoittama arvostelu on aiheuttanut närää. Leikkausohjelmatyöryhmää on vetänyt toinen demari, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi.