1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. 5G

Analyysi: Nokia ansaitsi selkäsaunan

Kaiken piti olla valmista, kun 5g-vallankumous alkaa. Siitä oli puhuttu vuosia.

5G
Risto Siilasmaa ja Rajeev Suri ilmoittivat Alcatel-Lucent -kaupoista huhtikuussa 2015.
5g tuli, mutta Nokia ei ollutkaan valmis. Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa ja toimitusjohtaja Rajeev Suri.Markku Ojala / EPA

Nokia sai torstaina turpaansa osakemarkkinoilla, kun yhtiön arvosta katosi lähes neljännes.

Lasku jatkui myös perjantaina.

Eikä se ole mikään ihme. Sijoittajat odottivat vuosien ajan viidennen sukupolven kännykkäverkkojen myynnin käynnistymistä ja kuuntelivat Nokian johdon maalailuja Alcatel-Lucent -yrityskaupan hyödyistä.

"Täältä pesee, kunhan 5g-rynnistys alkaa..."

Rynnistys on alkanut, mutta Nokia ei olekaan valmis. Viimeisimmän vuosineljänneksen tulos oli kohtuullinen, mutta tuleville vuosille Nokia ennakoi merkittävästi heikompaa kannattavuutta kuin mistä oli aiemmin puhe.

Nokia ei ole saanut vauhtia edes siitä, että Yhdysvallat väittää sen pääkilpailija Huawein olevan Kiinan tiedustelun työkalu.

Homma levällään

Markkina on piristymässä, mutta Nokia ei. Sijoittajat pettyivät katkerasti sekä uutiseen että tapaan jolla se kerrottiin.

Kuten eräs Nokiaa seuraava asiantuntija totesi viikkoa ennen tulosjulkistusta.

– Homma on levällään. Alcatel-Lucent -integraatio on mennyt pieleen, eikä Nokia ole itse tehnyt mitään ongelmakohtien esille tuomiseksi.

Asiantuntijan mukaan kansainvälisten operaattoreiden viesti on lähes kaikilla sama: Tällä hetkellä Huawei johtaa 5g-teknologiassa, sitten tulee Ericsson ja kolmantena Nokia.

Keskustelu käytiin sillä edellytyksellä, että asiantuntijan nimeä ei mainita. Tämän kaltaisia arvioita kuulee kuitenkin usein.

Inderesin analyytikko Mikael Rautanen totesi Ylelle eilen, että Nokian heikkous on nimenomaan mobiiliverkkojen liiketoiminta.

Säästöt eivät auta

Nokian verkkoyksikön kannattavuus näyttää pudonneen viime vuodet kuin lehmän häntä. Tulosta Nokia on tehnyt tammi–syyskuussa lähinnä teknologiaa lisensoimalla ja jonkin verran myös ohjelmistoilla.

Verkkolaitteiden myynnistä on jäänyt yhtiölle entistä vähemmän käteen.

Kuluvan vuoden aikana Nokian verkkoyksikkö on tehnyt myyntiin suhteutettuna liiketulosta –0,1 prosenttia. Viime vuonna liiketulosta syntyi samaan aikaan kaksi prosenttia, sitä edellisenä yli seitsemän prosenttia.

Jossain on ongelma, kun jatkuvat säästötoimetkaan eivät ole onnistuneet kääntämään kehitystä. Tässä mielessä Nokia on ansainnut selkäsaunansa.

“Panostamme tuotekehitykseen”

Entä mikä on se lääke, jonka Nokia itselleen määräsi? Sijoittajien osingot on peruttu ainakin puoleksi vuodeksi ja Nokia aikoo panostaa entistä enemmän tuotekehitykseen.

Syytä onkin, kiinalainen Huawei käyttää tuotekehitykseen vuosittain yli kolme kertaa Nokiaa enemmän. Toki kiinalaisyhtiöllä on enemmän kehitettävääkin – muun muaassa kännyköitä.

Huawein johtajat kehuvat jo, että heillä on enemmän 5g-patentteja kuin kenelläkään muulla. Toisen arvion (siirryt toiseen palveluun)mukaan Ericsson olisi 5g-patenttikilpailussa kärjessä.

Sellaista tutkimusta en ole nähnyt, jossa Nokia nostettaisiin ykköseksi.

Näyttää pahasti siltä, että Nokia on käyttänyt Alcatel-Lucent -yrityskaupan sulatteluun ne resurssit, jotka sen olisi pitänyt sijoittaa viidennen sukupolven teknologian kehittämiseen.

Sen näkee jo pörssikurssista. Keväällä 2015, ennen jättimäistä yrityskauppaa, Nokian osakekurssi oli yli seitsemässä eurossa. Tänään se on alle puolet siitä.

Nokian ja Siemensin verkkoliiketoimintojen yhdistäminen viime vuosikymmenellä oli tuskien taival. Samoin oli ranskalaisen Alcatelin yhdysvaltalaisen Lucentin fuusio. Nokian ja Alcatelin yhdistyminen saattoi olla perusteltu liike, mutta osakkeenomistaja ei ole siitä hyötynyt.

Ruotsalainen Ericsson, jolla on takanaan todella vaikeita vuosia, on samassa ajassa tuottanut selvästi Nokiaa paremmin.

Lue seuraavaksi