Paperittomien terveyspalvelujen laajentamisesta odotettavissa Siilinjärvellä kiivasta keskustelua: "Tämä jakaa mielipiteitä"

Suunnitelmissa on tarjota alaikäisille ja raskaana oleville paperittomille samat terveyspalvelut kuin kuntalaisille.

Siilinjärvi
Raskaana oleva naisen vatsa.
Siilinjärven kunnanvaltuustolle esitetään, että esimerkiksi raskaana oleville paperittomille tarjotaan samat terveyspalvelut kuin kunnan asukkaille.Tiina Jutila / Yle

Paperittomille annettavien terveyspalvelujen lisäämisen odotetaan saavan aikaan runsasta keskustelua maanantai-iltana Siilinjärven kunnanvaltuustossa.

Valtuustolle esitetään, että alle 18-vuotiaille, raskaana oleville ja vasta synnyttäneille paperittomille tarjotaan samat terveyspalvelut kuin kunnan asukkaille. Lisäksi täysi-ikäisille tarjottaisiin samat rokotukset kuin kuntalaisille ja sellainen hoito, jonka antamatta jättäminen johtaisi terveydentilan heikkenemiseen.

Kunnanhallituksen kokouksessa 7. lokakuuta asia meni läpi täpärästi äänin 5–4. Kunnanvaltuuston puheenjohtaja, keskustan Merja Rautiainen on vakuuttunut, että esityksestä äänestetään myös kunnanvaltuuston kokouksessa.

– Tämä asia jakaa mielipiteitä. Asiasta keskustellaan varmasti paljon.

Paperittomilla henkilöillä on oikeus kiireelliseen hoitoon (siirryt toiseen palveluun) julkisessa terveydenhuollossa, mutta he vastaavat itse hoidon kustannuksista. Valtio korvaa kunnalle hoidosta aiheutuneet kulut, jos paperiton ei pysty niitä maksamaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) paperittomien henkilöiden oikeudet terveyspalveluihin tulisi turvata nykyistä laajempina.

Paperittomien terveyspalvelut on hankala asia Siilinjärvellä muun muassa siitä syystä, että kunnassa joudutaan säästökuurille. Sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa syyskuussa perussuomalaisten Raimo Jäykkä esitti, että asian kustannusvaikutukset pitäisi selvittää ennen päätöksentekoa.

Helsingin Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun)paperittomien terveyspalvelujen lisääminen ei räjäyttänyt kustannuksia kaupungissa. Lehden mukaan paperittomia asiakkaita oli viime vuonna terveydenhuollon avohoidon piirissä yhteensä 139 ja asiakaskäyntejä 321.

Ylen elokuussa julkaiseman jutun mukaan Suomessa ilman oleskelulupaa olevien paperittomien määrä kasvaa. Arviot heidän määrästään liikkuvat 2 000–4 000 välillä, mutta isompiakin lukuja on esitetty (siirryt toiseen palveluun).

Turun yliopiston analyysin mukaan (siirryt toiseen palveluun)paperittomia on eniten Helsingissä. Heitä on muita kuntia enemmän myös muualla pääkaupunkiseudulla sekä Turussa ja vain hyvin harvoin pienissä kunnissa tai maaseudulla.

Siilinjärvellä sijaitsee Pohjois-Savon ainoa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus. Siellä on majoittuneena tällä hetkellä noin 130 ihmistä.

Lue myös: Ensimmäiset paperittomat hakeutuivat hyvinvointiyhtymän palvelujen piiriin Päijät-Hämeessä

Paperittomilla on edelleen oikeus vain kiireelliseen hoitoon – Lääkäri: "Radikalisoitumiseen olisi vähemmän syytä, jos yhteiskunta osoittaisi lähimmäisenrakkautta"