Kunnostettu Jääkäripolku avattiin Simon ja Kuivaniemen välille

Jääkäripolku on kunnostettu pääosin reserviläisten talkootyönä.

Lyhyet
Timo Ylikärppä kävelee Jääkäripolkua pitkin.
Eri järjestöjen, pääosin reserviläisten kunnostamalle polulle on rakennettu muun muassa 27 puusiltaa.Risto Koskinen / Yle

Noin 16 kilometrin mittainen kunnostettu Jääkäripolku on avattu Simon ja Kuivaniemen välille. Polku kulkee Kuivaniemen Veskasta Simon Jääkärikämpän kautta Simon Kievariin.

Eri järjestöjen, pääosin reserviläisten kunnostamalle polulle on rakennettu muun muassa 27 puusiltaa ja lukuisia uusia opastekylttejä. Jääkäripolun kunnostus on tehty täysin talkootyönä.

– Kolmen vuoden aikana polkua on merkitty opastein, sitä on osaksi raivattu ja matkalle on rakennettu siltoja. Maastoa on yritetty merkitä mahdollisimman tarkasti alkuperäisten paikkojen mukaan, kertoo talkoissa mukana ollut Timo Ylikärppä.

Maastoon rakennettua reittiä pitkin voi kulkea esimerkiksi mönkijällä tai läskipyörällä.

Koululaiset lähdössä läskipyörillä Jääkäripolulle.
Simolaiset koululaiset tutustuivat Jääkäripolkuun läskipyörillä.Risto Koskinen / Yle

Simossa Maaninkajärven niittysaunalla käytiin itsenäisyystaistelun ensimmäinen aseellinen yhteenotto, niin sanottu Simon kahakka (siirryt toiseen palveluun). Tapahtuma sai alkunsa venäläisten sotilaiden ja santarmien yllätettyä saunasta sinne majoittuneet kahdeksan jääkäriä. Kahakassa kuoli yksi jääkäri ja vangittiin yksi henkilö.

– Täällä Jääkärikämpällä, Niittysaunalla taisteltiin Suomen kamaralla ensimmäistä kertaa laillista esivaltaa vastaan, sanoo Ylikärppä.

Simon kunnanjohtaja Vivi Marttila pitää puhetta jääkärimuistomerkillä.
Myös Simon kunnanjohtaja Vivi Marttila tutustui uuteen jääkäripolkuun ja piti puheen jääkärien muistopatsaalla.Risto Koskinen / Yle