1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rokotteet

Rokotuskriittinen luento yliopiston tiloissa herättää arvostelua – Vaasan Åbo Akademin rehtori: "En voi kuin valitella, että näin kävi"

Luento on osa yliopiston tiloissa järjestettävää yksityistä tapahtumaa. Rehtorin mukaan oppilaitoksella ei ole ollut tietoa tapahtuman luennoista.

rokotteet
Åbo Akademi i Vasa
Åbo Akademin Vaasan tiloissa järjestettävä rokotuskriittinen luento on herättänyt arvostelua. Yle/Chanette Härus

Åbo Akademi Vaasassa on saanut osakseen arvostelua liittyen marraskuussa sen tiloissa järjestettävään rokotuskriittiseen luentoon.

Luento on osa Vaasan luonnonravinto oy:n järjestämän Terveysjuhlat -tapahtuman ohjelmaa.

Åbo Akademin Vaasan yksikön rehtori Lisbeth Fagerströmin mukaan yliopistolla ei ollut tietoa luennon sisällöstä. Oppilaitos sai tietää siitä ulkopuoliselta henkilöltä, joka suhtautui luennon järjestämiseen yliopiston tiloissa kriittisesti.

Yliopistolla asiasta on keskusteltu, mutta on päädytty siihen, että tilaisuutta ei ole tarpeen perua.

– En näe tarvetta perua sitä, mitä olemme luvanneet. Kyseessä on suuret messut ja varmasti siellä on esillä positiivisia asioita, Fagerström sanoo.

Porträtt av Lisbeth Fagerström.
Åbo Akademin Vaasan yksikön rehtori Lisbeth Fagerström sanoo, että jatkossa tilavarausten yhteydessä selvitetään aiempaa tarkemmin, millaisesta tilaisuudesta on kyse.Yle/Sofi Nordmyr

Lisbeth Fagerström toteaa, että yliopisto ei ota luennon sallimisen myötä kantaa rokotusvastaisuuden puolesta.

– Seuraamme kansallisia suosituksia ja on tärkeää, että ihmiset ottavat rokotukset. En voi kuin valitella sitä, että näin kävi. Kyse on kuitenkin yhdestä teemasta suuressa luonnonravintomessutapahtumassa.

Fagerströmin mukaan yliopistolla pyritään jatkossa selvittämään tarkemmin tilavarausten yhteydessä, millaisista tapahtumista on kysymys.

Lastentautien ylilääkäri: "Valitettavaa"

Pietarsaaren sairaalan lastentautien ylilääkäri Marcus Granholm muistaa viime vuoden tuhkarokkotartunnan Luodossa Pohjanmaalla.

Luodossa pelättiin tuhkarokkoepidemiaa ja sadat alueen asukkaat kävivät hakemassa MPR- rokotteen.

– Olen ihmisten mielipiteenvapauden kannalla. Tämäntyyppisille tapahtumille on varmasti tarvetta, mutta on valitettavaa, että juuri Åbo Akademi valittiin tämän tilaisuuden järjestämispaikaksi, Granholm sanoo.

Granholm arvelee, että useimmat ymmärtävät kyseessä olevan yksityinen tapahtuma. Silti:

– On vaara, että jotkut ajattelevat yliopistolla järjestettävän tilaisuuden pohjaavan tutkimustietoon, Granholm toteaa.

Artikkeli on käännetty Yle Österbottenin artikkelista Föreläsning mot vaccin ordnas vid Åbo Akademi – Rektorn: Vi kan inte annat än beklaga att det gick så här. Sen ovat kirjoittaneet Ylen toimittajat Johanna Ventus ja Juho Teir.

Lue seuraavaksi