1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Veikkaus

Veikkauksen tuottojen mahdollinen siirto valtion budjettiin epäilyttää: Leikkaa järjestöjen tuloja, vaikeuttaa pelihaittojen vähentämistä

Eduskunnassa pelätään, että Veikkauksen tuottojen upottaminen valtion kassaan vaarantaisi Veikkauksen monopoliaseman.

Veikkauksen tuottojen ohjaaminen suoraan valtion budjettiin voisi vaarantaa Veikkauksen yksinoikeuden rahapeleihin. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Eduskunnassa suhtaudutaan varovaisesti Kilpailu- ja kuluttajaviraston ehdotukseen, että Veikkauksen tuotot ohjattaisiiin suoraan valtion budjettiin. Muutosta perustellaan sillä, että näin katkaistaan Veikkauksen kytkös edunsaajiin.

Sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kiistää kytköksen.

– No nyt täytyy muistaa, että tätä tuottotavoitetta ei aseta nämä järjestöt vaan eduskunta ja tätä valvontaa ja säätelyä, niin se on poliisihallituksen, viranomaisen käsissä, ei näiden järjestöjen, Lindtman huomauttaa.

Veikkauksen yksinoikeudesta pidettävä kiinni

Lindtman on valmis pohtimaan kuluttajaviraston ehdotusta yhtenä vaihtoehtona. Veikkauksen yksinoikeudesta on kuitenkin pidettävä kiinni ja Lindtmanin mielestä tärkeintä on, että pelihaittoja voidaan vähentää.

SDP:n ryhmäjohtaja Antti Lindtman korostaa, että tärkeintä on säilyttää järjestelmä, jossa voidaan vähentää pelihaittoja. Kuva: Toni Määttä / Yle

– Yksinoikeusjärjestelmästä pidetään kiinni, koska toinen järjestelmä, jos tämä vapautettaisiin, niin johtaisi kyllä pelihaittojen kasvuun. Meillä on lähes jokaisella taskussa älypuhelin ja se on pelilaite, Lindtman muistuttaa kansainvälisen nettipelaamisen haasteista.

Keskustan ryhmäjohtaja Antti Kurvinen korostaa, että Kilpailu- ja kuluttajaviraston esityksiin on suhtauduttava vakavasti, mutta Veikkauksen asemaa ei saa vaarantaa.

– Mikä se todellinen iso muutos sitten olisi? Rahat menevät jo nytkin ministeriöitten kautta, jotka huolehtivat näistä sivistyksellisistä ja sosiaalisista asioista, Kurvinen ihmettelee.

Valtion kassan rahoittaminen vaarantaa monopolin

Veikkauksen tuottojen ohjaaminen suoraan valtion kirstuun voisi vaarantaa Veikkauksen yksinoikeuden rahapeleihin.

Keskustan ryhmäjohtaja Antti Kurvinen pelkää Veikkauksen aseman vaarantuvan, jos tuotot menevät suoraan valtion kassaan. Kuva: Pekka Tynell / YLE

– Mutta kyllähän EU:n komission kanssa täytyy tarkkaan ja EU:n kanssa muutenkin tarkkaan keskustella, jos nyt valtion isoon, lähes 60 miljardin valtavaan kassaan upotettaisiin ne Veikkauksen tuotot ilman mitään korvamerkintää, niin olisiko meillä enää edellytyksiä ylläpitää tätä monopolia, Kurvinen kysyy.

Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Ville Tavio on huolissaan tukea saavien järjestöjen tilanteesta.

Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Ville Tavio on huolissaan järjestöjen taloudesta. Kuva: Yle/Nora Engström

– Perussuomalaiset kannattaa, että tämän rahanjaon avoimuutta lisätään, mutta kyllä on jokseenkin ongelmallista lähteä niitä budjettivaroihin siirtämään. Kun nyt kuitenkin tuetaan paljon suomalaista hyvinvointia, järjestökenttää, liikuntaa, niin miten näille varoille sitten kävisi budjetissa, Tavio epäilee.

Oppositiossa epäillään järjestöjen rahojen korvamerkintää

Kokoomuksen sisäistä, Veikkauksen tulevaisuutta koskevaa selvitystä vetävä kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo ei usko järjestöjen nykyisten rahojen korvamerkintään valtion budjetissa.

Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo (kuvassa vasemmalla) johtaa kokoomuksen sisäistä selvitystyötä Veikkauksen tulevaisuudesta. Kuva: Pekka Tynell / YLE

– Tämä korvamerkintä on aina vähän kinkkinen kysymys. Juuri tämänkin kannalta täytyy katsoa tätä kokonaisuutta, että jos Veikkauksen tuotot menisivät todella valtion budjettiin, niin kuinka niitä sitten pystyttäisiin korvamerkitsemään. Henkilökohtaisesti olen hieman skeptinen tämmöiseen korvamerkintään, Wallinheimo sanoo.

Wallinheimo arvioi, että kokoomuksen sisäinen pohdinta Veikkauksen tulevaisuudesta kestää kuukausia ehkä jopa vuosia. Hän haastaa myös muita puolueita miettimään perusteellisesti Veikkauksen haasteita.

Lue myös:

Kilpailu- ja kuluttajavirasto: Veikkauksen valvontaa tehostettava – sitten vasta selvitetään, onko monopoliasema aiheellinen

Ministeri Paatero sanoi Veikkauksen ikärajavalvonnan onnistuneen "aika hyvin", mutta tilastot kertovat täysin toista – Asiantuntija: Puhui vastoin parempaa tietoa