Hyppää sisältöön

Himoitsetko vanhoja Arabian astioita tai taidelasia? Neljä keräilijäkonkaria vinkkaa, miten teet arvokkaita löytöjä

"Keräily on kuin kalastamista – koskaan ei tiedä mitä saa", sanoo esineaarteitaan esittelevä keräilijä.

Emalinen Pehtoori-pannu on Antti Nurmesniemen suunnittelema. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Olemmeko me suomalaiset luonteeltamme keräilijöitä ja hamstereita?

– Aivan varmasti, sanoo Designmuseon näyttelyn kuraattori Harry Kivilinna ja nauraa.

Jukka Lehtinen on kerännyt Karhu-lenkkikenkiä. Kenkämalleja on löytynyt vanhan urheiluliikkeen varastosta. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Helsinkiläismuseossa on näyttely Keräilijät ja kokoelmat (siirryt toiseen palveluun). Esillä on arvokkaita taide- ja käyttöesineitä yksityishenkilöiden varastoista.

Nostalgianälkäiset ja keräilystä innostuneet pääsevät ihmettelemään Arabian maitokannuja sekä lenkkikenkä- ja muumimukikokoelmia.

Näyttelyn nuorin keräilijä on helsinkiläinen 27-vuotias Iivari Viilomaa. Häntä kiinnostaa erityisesti Nuutajärven värilasi, jota Kaj Franck ja Saara Hopea suunnittelivat 1950-luvulla.

Kuvassa Kaj Franckin suunnittelemat Kartio-juomalasit Viilomaan kokoelmasta. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Muutamassa vuodessa esineitä on kertynyt jo lähes 700, ja ne täyttävät kotona kolmiosta yhden huoneen.

Parhaat löytönsä Viilomaa on tehnyt kirpputoreja koluamalla.

– Keräilystä on tullut minulle elämäntapa ja intohimo. Tykkään myös kalastaa, ja siinä on vähän sama idea – koskaan ei tiedä, mitä saa.

Rakkaudesta lajiin todistaa tatuointi käsivarressa.

– Se on muotoilija Oiva Toikan piirtämä kalakuva, joka yhdistää molempia harrastuksia, Viilomaa sanoo.

Iivari Viilomaata kiinnostaa värilasin lisäksi Alvar Aallon huonekalut ja Aino Aallon lasiesineet. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Kouvolalainen Virve Mattila sai ensimmäisen Arabian maitokannunsa anopiltaan vuosia sitten.

– Ajattelin, että kerään kannuja ihan pikkaisen keittiön ylähyllylle ja se jää siihen. Mutta eihän se jäänyt. Mieheni Heikki kiinnostui myös, ja keräily repesi ihan totaalisesti käsistä.

Nyt heillä on yli 1200 erilaista kannua ja kermakkoa.

Mattilat eivät halua paljastaa, mitä ovat kannuistaan maksaneet. Tästä kannusta mahdollinen ostaja tarjosi yli 1000 euroa, mutta perhe ei aio myydä sitä. Kuva: Antti Haanpää / Yle

– Itse pidän erityisesti eläinaiheisista lehmä- ja kissakannuista, Virve Mattila sanoo.

Perheen arvokkain esine on kirpputorilöytö Kuusankoskelta. Yli sata vuotta vanhasta kannusta on tarjottu yli 1000 euroa.

Virve ja Heikki Mattila toivat Designmuseoon 300 Arabian kannuaan. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Tunnetuimpiin suomalaisiin muotoilun keräilijöihin kuuluva kauppaneuvos Kyösti Kakkonen myöntää "hurahtaneensa keräilyyn". Hänen kokoelmaansa kuuluu lähes 10 000 esinettä. Suurin osa on suomalaisen muotoilun kultakauden 1940–1960-lukujen lasia ja keramiikkaa.

Designmuseon näyttelyssä häneltä on Gunnel Nymanin taidelasia.

Kyösti Kakkonen ei suostu paljastamaan, kuinka paljon harrastus on tullut hänelle maksamaan.

– Se on vähän sama kuin lappalaisisännältä kysyttäisiin, paljonko teillä on poroja. Niitä on kummallakin puolella puuta.

Vaikka rahasummat jäävätkin keräilijöiden salaisuuksiksi, tässä he jakavat vinkkinsä kaikille, joita vanhat esineet ja keräily kiinnostaa.

Paavo Tynellin suunnittelemat valaisimet ovat arvokkaita ja haluttuja keräilyesineitä sekä Suomessa että ulkomailla. Kuva: Antti Haanpää / Yle

1. Mitä kannattaa kerätä?

Iivari Viilomaan mielestä nyt kannattaa kerätä suomalaistehtaiden valmistamaa värilasia.

– Siitä on helppo aloittaa. Tarjontaa on paljon ja sen arvo tuskin ainakaan kovin paljon laskee, ennemminkin nousee.

Heikki Mattilan mielestä signeerattu taidelasi on hyvä valinta.

– Ehdottomasti hyvä keräilykohde ovat esineet ja astiat, jotka ovat jo poistuneet tuotannosta, hän lisää.

Kyösti Kakkonen muistuttaa, että valintaan vaikuttaa moni asia: minkälaisista esineistä on kiinnostunut, miten kärsivällisesti haluaa harrastukselle antautua ja paljonko siihen on valmis käyttämään aikaa ja rahaa.

Designmuseon Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyn esineet on koottu yksityishenkilöiltä. Vegeta-kattilat suunnitteli Esteri Tomula. Kuva: Antti Haanpää / Yle

2. Mitä pitää ottaa huomioon keräilyesineitä hankkiessa?

Kaikki painottavat, että aina ensin kannattaa tarkkaan katsoa, että esine on ehjä, koska se vaikuttaa myös arvoon. Virve Mattilan mielestä, jos kyseessä on todella vanha maitokannu, pieni kolhu ei haittaa.

– Ylipäätään pitää tietää, mitä ostaa. Ettei esimerkiksi osta eri aikakauden tai eri tekniikalla valmistettua teosta kuin on luullut, Kyösti Kakkonen toteaa.

Pettymysten välttämiseksi hän kehottaa lukemaan kirjallisuutta ja seuraamaan alaa.

– Suomessa on myös hyviä asiantuntijoita. Koska maallikko ei pysty kaikkea varmuudella tunnistamaan, kannattaa turvautua heidän apuunsa.

Heikki Mattila varoittaa myös väärennöksistä, joita silloin tällöin keräilijöille tulee vastaan.

– Myyjä esimerkiksi yrittää peittää tai muuttaa esineen leimoja. Ostajalta vaaditaan tarkkuutta.

Gunnel Nymanin muotokieli ja luontoteemat puhuttelevat Kyösti Kakkosta. Kuva: Antti Haanpää / Yle

3. Mistä voi tehdä parhaat löydöt?

Virve ja Heikki Mattilalla Arabian kannujen keräämisestä on tullut entistä ammattimaisempaa. Heillä on useita yhteistyökumppaneita kuten antiikkiliikkeitä, jotka ottavat yhteyttä, kun myyntiin tulee jotain heitä mahdollisesti kiinnostavaa. Pariskunta myös rohkaisee ihmisiä verkostoitumaan muiden keräilijöiden kanssa.

– Highlight-löytö, todellinen harvinaisuus ja valtava onnistuminen osuu kohdalle ehkä kerran vuodessa, Heikki Mattila laskee.

Mattiloiden ja Iivari Viilomaan mielestä myös kirpputoreilta voi edelleen tehdä löytöjä. Viilomaa kiertää kirpputoreja 3–7 kertaa viikossa.

– Osan löydöistäni olen saanut vaihtokauppoina tai Facebookin kautta.

Kyösti Kakkonen vinkkaa, että huutokaupat ovat merkittävä väylä uusien esineiden hankkimiseksi.

– Mutta kuka sitä nyt menisi parhaita kätkö- ja aarrepaikkojaan kertomaan? Se on vähän sama kuin sienestäjältä kysyttäisiin, missä täällä lähistöllä on parhaat kanttarellipaikat, Kyösti Kakkonen nauraa.

Kyösti Kakkosen laajasta kokoelmasta halutaan usein lainata esineitä näyttelyihin myös ulkomaille. Kuva: Antti Haanpää / Yle
.
.