1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vankeus

Venäläisagentti Marija Butina vapautui vankilasta – saapunee Moskovaan lauantaina

Marija Butina sai aiemmin keväällä 18 kuukauden vankeustuomion vieraan vallan agenttina toimimisesta.

vankeus
Marija Butina
Marija Butina lokakuussa 2013.AFP

Venäjän agentiksi tunnustautuneen Marija Butinan, 30, on vapautunut floridalaisesta vankilasta. Vapautumisensa jälkeen Butina siirrettin maahanmuuttoviranomaisten huostaan ja hänet on määrä karkottaa Yhdysvalloista.

Butina sai aiemmin tänä vuonna 18 kuukauden vankeustuomion, josta kuitenkin vähennettiin yhdeksän kuukauden aika, jonka hän ehti istua tutkintavankeudessa. Venäläisviranomaisten mukaan Butinan on määrä saapua Moskovaan lauantaina, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Pienen venäläisen asejärjestön puheenjohtajana Butina käytti hyväkseen suhteitaan Kansalliseen kivääriyhdistykseen (NRA), ja pyrki sitä kautta luomaan yhteyksiä republikaaneihin tavoitteenaan vaikuttaa Yhdysvaltain ulkopolitiikkaan.

Elokuussa 2016 hän sai Yhdysvaltoihin opiskelijaviisumin. Butina opiskeli Washingtonin Amerikkalaisessa yliopistossa. FBI pidätti Butinan heinäkuussa 2018. Hän sai syytteet vieraan vallan – eli Venäjän – agenttina toimimisesta. Butina ei ollut rekisteröitynyt oikeusministeriölle, kuten vieraan vallan puolesta vaikuttavan pitäisi lain mukaan tehdä.

Butinan syytteet liittyivät ennen kaikkea hänen yhteyksiinsä entiseen senaattoriin ja Venäjän keskuspankin varajohtajaan Aleksandr Toršiniin. Yhdysvaltain pakotelistalle asetettu Toršin palkkasi Butinan avustajakseen vuonna 2011.

Kun Butinalle langetettiin tuomio tänä keväänä, hän pyysi anteeksiantoa.

– En ole sellainen paha ihminen, joksi minut on tiedotusvälineissä esitetty. Halusin vain mukaan kansainväliseen politiikkaan parantaakseni Yhdysvaltain ja Venäjän suhteita, Butina sanoi.

Lisää aiheesta:

Venäläisagentti Marija Butina sai vajaan kahden vuoden tuomion – sanoo vain halunneensa parantaa Venäjän ja Yhdysvaltain suhteita

Aseista innostunut opiskelija Siperiasta vai salainen agentti? Yhdysvalloissa pidätetyn Maria Butinan tarina kuohuttaa

Lue seuraavaksi