Poliisi puolustaa etälamauttimien käyttöä: “Parempi kuin perinteinen paini, jolloin molemmat osapuolet voivat olla lasaretissa”

Poliisihallituksen poliisitarkastaja vastasi Sannikka&Ukkola -ohjelmassa kritiikkiin poliisin voimankäytöstä.

Sannikka & Ukkola
Poliisi puolustaa toimintaansa mielenosoituksessa: "Tyypillistä ja hallittua voimankäyttöä"
Poliisi puolustaa toimintaansa mielenosoituksessa: "Tyypillistä ja hallittua voimankäyttöä"

Poliisi esti viikko sitten Helsingissä mielenosoitukseen kuuluneen auton osallistumisen kulkueeseen ja käytti etälamautinta ainakin yhtä mielenosoittajaa kohtaan.

Mielenosoittajat kritisoivat poliisin toimintaa ja myös sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) pyysi selvityksen poliisin varustautumisesta ja uhka-arvioiden tekemisestä.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Konsta Arvelinin mukaan poliisin toiminta mielenosoituksessa ei eronnut mitenkään päivittäisestä poliisin työstä.

– Se oli ihan tyypillistä poliisin voimankäyttöä ja vieläpä hyvin hallittua sellaista.

Arvelin ei niele väittämää siitä, että poliisi olisi pyrkinyt tahallisesti provosoimaan mielenosoittajia.

– Poliisi ei tule koskaan provosoimaan vaan huolehtii tasapuolisesti siitä, että kukaan ei pääse aiheuttamaan häiriötä.

Järjestäjän mukaan poliisi oli varustautunut mielenosoitukseen poikkeuksellisen raskaasti etälamauttimien, kuula-aseiden, mellakka-autojen, koirien ja hevosten kanssa.

Arvelinin mukaan varustautuminen voi vaikuttaa rajulta, mutta se perustui normaaliin uhka-arvioon.

– Poliisi varautuu aina pahimpaan ja niin on toimittu myös Narinkkatorilla, jotta tilanne pysyy hallinnassa.

"Etälamautin on turvallinen ja toimintavarma"

Poliisin voimankäyttö ja etenkin etälamauttimen käyttö on puhuttanut myös siksi, että Oulussa kaksi ihmistä on kuollut (siirryt toiseen palveluun) lyhyen ajan sisällä poliisitoimien yhteydessä. Ainakin toiseen kuolleista poliisi oli käyttänyt etälamautinta.

Poliisi haluaisi jokaiselle partiolle käyttöön etälamauttimen, vaikka esimerkiksi YK ja Amnesty luokittelevat sen kidutusvälineeksi.

Konsta Arvelinin mukaan etälamautin on turvallinen ja toimintavarma laite, johon ei kukaan säännönmukaisesti kuole.

– Etälamauttimella saadaan yleensä hyvin murrettua vastarinta. Jokainen voi pohtia, olisiko parempi, että olisiko perinteinen painiminen tässä parempi. Siinä voi molemmat olla lasaretissa, ei sekään ole hyvä juttu.

Arvelin kuitenkin ymmärtää, miksi poliisin voimankäyttöä tarkastellaan kriittisesti.

– Voimakeinojen käyttö ja valtiolle kuuluva laillistettu väkivalta ei välttämättä näyttäydy sillä tavalla, että se olisi kauheen kiva juttu. Siksi ymmärrän, että tiukasti arvioidaan sitä millaisia voimankäyttövälineitä meillä on.

Katso Konsta Arvelinin koko haastattelu Sannikka&Ukkola:ssa. Lähetyksessä myös kansanedustajat Mauri Peltokangas (ps.) ja Atte Harjanne (vihr.) keskustelevat bensan päästökaupasta.

Sannikka&Ukkola