1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Etiopia

Etiopian väkivaltaisuuksissa kuollut tällä viikolla 67 ihmistä – pääministeri pelkää kriisin syventyvän

Pääministeri Abiy Ahmedille myönnettiin tämän vuoden Nobelin rauhanpalkinto.

Etiopia
Etiopian pääministeri Abiy Ahmed Ali.
Alessandro di Meo / EPA-EFE

Etiopian pääministeri Abiy Ahmed sanoi lauantaina, että ilman maan yhtenäisyyttä olot voivat muuttua entistä epävakaammiksi.

Samalla hän lupasi saattaa oikeuden eteen ne, jotka ovat syypäitä viimeaikaisiin väkivaltaisuuksiin. Niissä on tällä viikolla kuollut ainakin 67 ihmistä.

– Kokemamme kriisi voi muuttua vieläkin pelottavammaksi ja vaikeammaksi, jos etiopialaiset eivät yhdisty. Työskentelemme vankkumattomasti taataksemme laillisuusperiaatteen ja saadaksemme rikolliset oikeuteen, Abiy sanoi lausunnossaan.

Abiy myös huomautti, että hänen hallituksensa vastaiset protestit ovat nopeasti muuttuneet yhteenotoiksi, joissa on etninen ja uskonnollinen ulottuvuus. Hänen mukaansa koteja, yrityksiä ja uskonnollisia pyhiä paikkoja on hävitetty. Lukemattomat etiopialaiset ovat joutuneet jättämään kotinsa.

Abiylle on myönnetty tämän vuoden Nobelin rauhanpalkinto kiitoksena muun muassa Etiopian ja Eritrean välisen rauhan edistämisestä.

Lue myös:

Tuore rauhannobelisti Abiy Ahmed Ali on paljon vartija: jos Etiopia hajoaa, Afrikan sarvi suistuu kaaokseen – tapaa Niinistön ensi viikolla

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi