1. yle.fi
  2. Uutiset

Sanelma-norppa ajautui taas huonovointisena Saimaan rantaan – virkosi muikuilla ja polski tiehensä

Eläinlääkäri on tiedustellut Sanelmalle hoitopaikkaa Korkeasaaresta.

saimaannorppa
Kuutti sai alkuvaiheessa letkun kautta ravintoa.

Rantaan lauantaina ajautunut Sanelma-norppa ilmeisesti vahvistui saamastaan muikkukilosta ja lääkkeistä, sillä se polski sunnuntaina matkoihinsa Etelä-Savossa Puumalassa. Asiasta kertoo Imatran eläinklinikalla eläinlääkärinä työskentelevä Pekka Sarkanen.

Etelä-Savon pelastuslaitos sai lauantaina ilmoituksen, jonka mukaan rantaan oli ajautunut pieni norppa, joka soittajan mukaan ei vaikuttanut hyvinvoivalta.

Lohikosken yksikkö ja eläinlääkäri lähtivät tarkastamaan eläimen kuntoa. Paikan päällä selvisi, että kyseessä on ihmisten parissa viihtyvä Sanelma-norppa.

Eläinlääkäri määräsi Sanelmalle kilon muikkuja ja lääkettä. Norppa jäi löytöpaikalleen mökkiläisten ruokittavaksi.

– Onneksi oli muikkuja mukana, kyllä se lähti heti niitä syömään. Nyt täytyy keksiä, että mitä sille tehdään. Tuollaisena se ei talvea kestä, se ei ole kasvanut ollenkaan, Sarkanen sanoi sunnuntaina aamulla.

Sarkanen kertoi nähneensä Sanelman viimeksi kolmisen viikkoa sitten. Tuolloin norppa oli ollut hyvässä kunnossa.

– Kolmen viikon aikana on tapahtunut jotain ihmeellistä. Aiemmin se oli hyvässä kunnossa, nyt ihan surkeassa.

Sarkanen keskusteli sunnuntaina aamulla Metsähallituksen kanssa Sanelman jatkosta.

– Tiedustelemme, löytyisikö sille hoitopaikkaa Korkeasaaresta. Norpan pääseminen Korkeasaareen vaatii ELY-keskuksenkin päätöksen, Sarkanen huomauttaa.

– Seuraamme Sanelman tilannetta. Jos norppaa näkyy, otan sen eläinklinikallemme hoitoon, jotta sille saadaan kunnolla läskiä talven varalle, hän lisää.

Pelastuslaitos toivoo, että Sanelman löytöpaikkaa ei kerrota julkisuuteen, jotta norppa saa kerätä voimia rauhassa.

Sanelma on ollut ennenkin vaikeuksissa

Sanelma löydettiin ensimmäistä kertaa huonokuntoisena Saimaan rannoilta heinä-elokuun vaihteessa. Eläinlääkäri Pekka Sarkanen otti tuolloin Sanelman hoitaakseen, ja kuutti virkistyikin kovin. Parissa viikossa elopainoa tuli 2,5 kiloa lisää, ja Sanelma oli pian valmis lähtemään takaisin järvelle.

Kesällä Sanelman kanssa samaan aikaan löytyi toinenkin huonokuntoinen kuutti, jolla ei ole enää paluuta paluuta Saimaalle. Ely-keskus kielsi sittemmin Tobiakseksi nimetyn kuutin paluun Saimaalle, sillä riskinä oli, että sairastunut kuutti tappaisi sukupuuttoon koko norppakannan.

– Vaikka Korkeasaaren villieläinsairaalassa norppaa on hoidettu asiantuntevasti ja parhaalla mahdollisella tavalla tautien tarttumisen mahdollisuus minimoiden, ei tautiriskin muodostumista voida täysin poissulkea. Hoidossa ollutta saimaannorppaa ei voida kuljettaa takaisin Saimaalle, jottei sen mukana kulkeutuisi mahdollisesti tautia, joka voisi sairastuttaa koko saimaannorpan luonnonpopulaation, ylitarkastaja Salli Uljas Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta perusteli asiaa elokuun lopulla.

Korkeasaarella on työn alla mahdollinen saimaannorppa-allas, jossa Tobias voisi elellä ilman riskiä siitä, että tuhoaisi olemassaolollaan kokonaisen eläinlajin.

Hylkeille vaaditaan vähintään 200 neliömetrin allas, jossa olisi vettä keskimäärin kolme metriä. Saimaannorppaa ei ole koskaan aiemmin tarhattu. Korkeasaaressa uskotaan, että siitä voisi olla hyötyä lajin suojelussa.

Metsähallituksen mukaan Saimaalla elää nykyään noin 410 norppaa.

Saimaannorpan kuutti.
Kuutti pääsi eläinlääkäreiden hoitoon ja sitä lähdettiin viemään kohti Korkeasaarta. Video: Petri Vironen / Yle

Lue myös:

Saimaalla elää nyt 410 norppaa – kanta jatkaa hidasta kasvua(16.10.)

Tobias-kuutti avasi keskustelun suojelun tulevaisuudesta – pitäisikö saimaannorpan uhanalaiset geenit säilyttää Korkeasaaressa?(7.10.)

Korkeasaareen vietyä norppaa ei saa palauttaa Saimaalle: "Voi vaarantaa koko luonnonkannan" – lopettaminen uhkaa(29.8.)

Katso video: Sanelma sukeltelee iloisesti vapauteen – saimaannorpan kuutti selvisi eläinlääkäreiden hoivissa lähes kuoleman kielistä (15.8.)

Lue seuraavaksi