Hyppää sisältöön

Amerikkalaismediat: Yhdysvaltain armeija tappoi Isis-johtaja al-Baghdadin

Al-Baghdadin kerrotaan piileskelleen Idlibin alueella Syyriassa.

Entinen Isis-johtaja Abu Bakr al-Baghdadi. Kuva: Isis-video / EPA

Yhdysvaltain armeija on tappanut Isis-johtaja Abu Bakr al-Baghdadin, kertovat uutislehti Newsweek (siirryt toiseen palveluun) sekä useat muut amerikkalaismediat.

Newsweekin mukaan presidentti Trump oli antanut hyväksyntänsä huippusalaiselle operaatiolle noin viikko ennen sen käynnistymistä. Lehti kertoo, että al-Baghdadi piileskeli Idlibin alueella Syyriassa. Yhdysvaltain tiedustelujärjestö CIA auttoi lehden mukaan al-Baghdadin löytämisessä.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Myös uutistoimistot sekä uutiskanava CNN vahvistavat virkamieslähteisiin vedoten iskun.

Reutersin virkamieslähde ei kuitenkaan osannut vielä kertoa, oliko isku al-Bahgdadia vastaan ollut menestyksekäs.

Sekä Iran että Irak ovat kertoneet, että Yhdysvallat tiedotti niille surmanneensa al-Baghdadin.

Operaatio toteuttiin yöllä, mukana erikoisjoukot, helikoptereita ja sotilaslentokoneita

Idlibin alueella toimivat sotilaslähteet kertovat Yhdysvaltain surmanneen al-Baghdadin yöllä toteutetulla erikoisjoukkojen operaatiolla, johon osallistui amerikkalaisia sotilaita, helikoptereita sekä sotilaslentokoneita.

Syyrian konfliktia seuraavan järjestön Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan operaatioon osallistuneet amerikkalaissotilaat helikopterit pudottivat amerikkalaissotilaat Barishan kylän lähelle, jossa yhteenotto tapahtui.

Lähteiden mukaan sekä al-Baghdadi että hänen henkilökohtainen henkivartijansa saivat surmansa.

Kurdijohtoiset Syyrian SDF-joukot kertovat antaneensa amerikkalaisille tiedustelutietoa, joka johti al-Baghdadin olinpaikan löytämiseen.

Irakin valtiollinen televisiokanava on näyttänyt videota, jonka se sanoo näyttävän itse iskuhetken.

Trump: "Jotain todella suurta on tapahtunut"

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump twiittasi eilen lauantaina, että "jotain todella suurta on tapahtunut". Hän ei täsmentänyt, mihin viittasi.

Valkoinen talo kertoo Trumpin antavan tänään iltapäivällä klo 15 Suomen aikaa tiedonannon merkittävästä ulkopoliittisesta asiasta.

Al-Baghdadin elossa olemisesta on liikkunut ristiriitaisia tietoja. Hän on esiintynyt julkisesti viimeksi heinäkuussa 2014, jolloin hän puhui Mosulin suuressa moskeijassa.

Isisin mediasiipi al-Furqan julkaisi huhtikuussa videon, jolla al-Baghdadin väitetään esiintyvän.

Kuvakaappaus videolta, jolla sanotaan esiintyvän Isisin johtajan Abu Bakr al-Baghdadin. Kuva: AL FURQAN ISIS MEDIA WING HANDOUT / EPA

Terrorismintutkija: "Merkittävämpää kuin bin Ladenin surmaaminen"

Kuolema on Isisille iso takaisku, mutta se ei merkitse järjestön loppua, sanoo tutkija Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Parosen mukaan tietoa al-Baghdadin kuolemasta merkittävämpänä kuin al-Qaida-johtajan Osama bin Ladenin surmaamista.

Parosen mukaan al-Baghdadin rooli oli erityisen merkittävä Isisin "kalifaatissa", joka muun muassa houkutteli suuria määriä vierastaistelijoita Syyriaan ja Irakiin.

– Esimerkiksi Syyriassa vangitut naiset ovat kertoneet, että heidän halunsa oli kansallisuudestaan huolimatta elää islamilaisessa valtiossa, ja al-Baghdadi oli sen hallintomallin päämies ja ehdoton diktaattorimainen auktoriteetti, Paronen sanoo.

Parosen mukaan al-Baghdadin seuraajasta käydään todennäköisesti voimakas valtataistelu Isisin sisällä, ja jonkinlaista sirpaloitumista voi olla edessä.

Paronen arvioi, että jos al-Baghdadin kuolema varmistuu, se voi motivoida joitain Isisin jäseniä suunnittelemaan kostoiskuja länsimaissa.

Kuka al-Baghdadi oli?

BBC:n mukaan al-Baghdadin oikea nimi on Ibrahim Awwad Ibrahim Ali al-Badri al-Samarrai.

Al-Baghdadi on Irakin al-Qaidan kasvatti. Hän irtautui terroristiverkosto al-Qaidasta Irakin sisällissodan aikaan. Hän nousi Isis-järjestön edeltäjän Islamic State of Iraqin johtoon vuonna 2010.

Abu Bakr al-Baghdadi vuonna 2004 Yhdysvaltain Camp Bucca -vankilassa Irakissa. Kuva: PJF Military Collection / Alamy / AOP

Al-Baghdadi on sunnimuslimi, jonka radikalisoitumisesta liikkuu useita huhuja. Hänen tiedetään tavanneen al-Qaidan taistelijoita jouduttuaan Yhdysvaltain miehitysjoukkojen johtamaan irakilaiseen vankilaan vuonna 2005.

Lue myös:

Isis-johtaja Abu Bakr al-Baghdadin väitetään esiintyvän uudella videolla – Näyttäytyi edellisen kerran viisi vuotta sitten

Isis-järjestön nousu, uho ja tuho kestivät 13 vuotta – tuhansia siviilejä tapettiin, ympäri maailmaa tehtiin toista sataa terrori-iskua