Hyppää sisältöön

Suomalaisasiantuntija: "Isis-johtajan surma tulee aiheuttamaan kostoiskuja"

Isis haluaa tehdä al-Baghdadista marttyyrin, Maanpuoluskorkeakoulun Antti Paronen arvioi.

Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Antti Paronen. Kuva: Yle

Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Antti Paronen arvioi Ylen haastattelussa, että mikäli tiedot Isis-johtaja Abu Bakr al-Baghdadin kuolemasta osoittautuvat oikeaksi, tulee se aiheuttamaan kostoiskuja.

Hän arvioi myös, että Isis tulee käyttämään al-Baghdadin surmaa propagandassaan ja tekemään hänestä marttyyrin.

Amerikkalaismediat raportoivat aiemmin tänään, että Yhdysvallat on surmannut al-Baghdadin sotilasoperaatiossa Syyrian Idlibissä.

Mikä merkitys al-Baghdadin kuolemalla on kansainvälisessä terrorisminvastaisessa taistelussa?

Antti Paronen: Jos katsotaan tätä Isisin kannalta, niin tällä ei välttämättä ole valtavaa merkitystä organisaatiolle. Valta tai pikemminkin vastuut tuon organisaation sisällä on koordinoitu jo Mosulin taisteluiden jälkeen tavalla, joka mahdollistaa siirtymisen sissisotaan ja terrori-iskuihin.

Toisaalta al-Baghdadin asema on ollut aika merkittävä nimenomaan juridisesti pätevänä islamilaisen maailman johtajana. Tämä juridinen pätevyys liittyy Isisin kannattajakuntaan ja siihen miten häntä tavataan katsoa.

Isishän on käyttänyt propagandassaan hyvin paljon vaivaa siihen, että al-Baghdadin henkilö nähdään sellaisena, joka kykenee hallinnoimaan islamilaista yhteisöä. Isis myös korostaa, että al-Baghdadin sukujuuret johtavat hänet epäsuorasti vähintään profeetta Muhamediin.

Mitä al-Baghdadin kuolema merkitsee Isisin verkostolle?

Antti Paronen: Viestin kannalta on selkeästi arvioitavissa, että tätä yritetään kääntää tällaiseksi suuren johtajan marttyyrikuolemaksi. Näin aktivoidaan etäällä olevia terroristisia organisaatiota.

Isis haluaa luonnollisesti korvata al-Baghdadin jollain pätevällä ja juridisesti oikeaoppisella henkilöllä siten, että sisäiset valtataistelut eivät astuisi niin suureen rooliin järjestön tälläkin hetkellä vaikeassa tilanteessa.

Mitä tiedämme Isisin tämän hetken johtoportaasta? Mitä valtataisteluja siellä on käynnissä?

Antti Paronen: Isisin korkein johto on uusiutunut viimeisten vuosien aikana voimakkaasti. Sen korkeinta johtoa on pidetty kuitenkin hyvin irakilaisena. Sinne ei ole päässyt muutamia yksilöitä lukuun ottamatta merkittäviä ulkomaalaisia toimijoita.

Tällainen irakilaistamisprosessi on pysynyt käynnissä jo vuosia. Mikäli tällaisia ulkomaisia, esimerkiksi syyrialaisia johtajia yrittäisi soluttautua Isisin johtoon, niin silloin meillä voisi olla käsissämme edelleen Isisin sisäisiä vallantavoittelukiistoja. Samanlaisia nähtiin vuosina 2009–2010, jolloin al-Baghdadi itse nousi organisaation johtoon.

Ovatko kostotoimet mahdollisia?

Antti Paronen: Kostotoimia on odotettavissa nimenomaan Irakissa ja miksei ehkä Syyriassakin. Niitä pyritään tekemään läntisiä kohteita vastaan tai Isisin määrittelemiä viholliskohteita vastaan.

Kansainvälisen terrorismin kannalta tässä eletään muutamia viikkoja tai kuukausia hieman korkeamman valmiustason aikaa.

Nyt nähdään, miten Isisin propaganda pyrkii tätä mahdollista surmaa hyödyntämään ja aktivoimaan mahdollisesti etäällä olevaa kannattajakuntaa tällaisiin kostoiskuihin tai tällaisiin marttyyrioperaatioihin eli itsemurhaiskuihin maailmalla.

Se miten tämä Isisin propagandassa käännetään, tulee hyvin voimakkaasti osoittamaan tulevien viikkojen ja kuukausien suunnan.

Tuleeko tämä innottamaan uusia jäseniä liittymään Isisiin?

Antti Paronen: Kyllä niin voi tapahtua. On mahdollista, että radikalisoitumisen kynnyksellä olevia ihmisiä tämä suurta media-arvoa saava tapahtuma saattaa töytäistä kohti iskun toteuttamista.

Luonnollisesti läntiset turvallisuusviranomaiset Euroopassa ja Yhdysvalloissa tekevät kaikkensa, että tällaiset mahdolliset kostoiskut saadaan estettyä.

Lue myös:

Amerikkalaismediat: Yhdysvaltain armeija tappoi Isis-johtaja al-Baghdadin