Hyppää sisältöön

Trump vahvisti Isis-johtaja al-Baghdadin kuolleen Yhdysvaltojen sotilasoperaatiossa, räjäytti itsensä – "Hän kuoli kuin koira"

Presidentti Trumpin mukaan Yhdysvallat ei kärsinyt henkilöstötappioita operaatiossa.

Presidentti Trumpin tiedotustilaisuus iskusta Isis-johtajaa vastaan
Presidentti Trumpin tiedotustilaisuus iskusta Isis-johtajaa vastaan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi sunnuntaina tiedotustilaisuudessa, että Isisin johtaja Abu Bakr al-Baghdadi on kuollut Yhdysvaltojen sotilasoperaatiossa Idlibissä Pohjois-Syyriassa.

– Roisto, joka yritti kovasti pelotella toisia, vietti viimeiset hetkensä täydessä paniikissa peläten amerikkalaisia joukkoja, Trump sanoi.

Trump kertoi, että al-Baghdadi räjäytti itsensä pommiliiveillä. Räjähdyksessä kuoli kolme al-Baghdadin lasta.

– Hän kuoli kuin koira. Hän kuoli kuin pelkuri, presidentti sanoi.

– Hän pääsi tunnelin päähän, kun koiramme jahtasivat häntä. Hän räjäytti liivinsä surmaten itsensä ja kolme lastaan. Hänen ruumiinsa silpoutui rähjähdyksessä. Tunneli romahti hänen päälleen.

Trumpin mukaan amerikkalaiset saivat raivattua romahtaneen tunnelin. Sen jälkeen Yhdysvallat varmisti Isis-johtajan henkilöllisyyden DNA-testien avulla.

Presidentti kertoi, että operaatiossa kuoli suuri joukko al-Baghdadin kumppaneita ja Isis-taistelijoita saatiin vangiksi.

Erikoisjoukot saivat haltuunsa tietoja

Presidentti sanoi, että Yhdysvallat ei kärsinyt henkilöstötappioita operaatiossa, mutta yksi Yhdysvaltojen sotilaskoira sai vammoja tunnelissa.

Hänen mukaansa Yhdysvaltain erikoisjoukot olivat noin kaksi tuntia al-Baghdadin piilopaikassa ja saivat haltuunsa arkaluonteisia tietoja.

Trump kiitti Venäjää, Syyriaa, Turkkia ja Irakia tuesta. Hän kertoi seuranneensa operaation etenemistä varapresidentti Mike Pencen ja muiden kanssa.

Trump kuvasi al-Baghdadin kaatamista merkittävämmäksi uutiseksi kuin terroristijärjestö al-Qaidan johtajan Osama bin Ladenin tappamista vuonna 2011.

Irakin asevoimat sanoi tiedotteessaan sunnuntaina, että maan tiedustelupalvelu paljasti al-Baghdadin piilopaikan ja ja toimitti tiedon Yhdysvalloille. Myös Syyriassa toimivat kurdijohtoiset SDF-joukot kertoivat osallistuneensa Isis-johtajan paikantamiseen.

Lue lisää: