Analyysi: Trump sai ison erävoiton taistelussa terrorismia vastaan, mutta Isisin toiminta saattaa tästä vain laajeta

Yhdysvaltalaiset asiantuntijat varoittavat presidenttiä tuudittautumasta siihen uskoon, että Isisistä olisi sen johtajan kuoleman jälkeen tullut vähemmän vaarallinen, Washingtonin kirjeenvaihtaja Mika Hentunen kirjoittaa.

Isis
Donald Trump
Presidentti Trump ilmoitti Isis-johtaja Abu Bakr al-Baghdadin kuolemasta Valkoisessa talossa pidetyssä lehdistötilaisuudessa.Jim Lo Scalzo / EPA

WASHINGTON Presidentti Donald Trump käytti tavoilleen uskollisesti värikästä ja ajoittain roisia kieltä kuvaillessaan Isisin johtajan Abu Bakr al-Baghdadin kuolemaan johtanutta sotilasoperaatiota. New York Timesin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Trump ei malttanut odottaa edes lopullisia DNA-tuloksia paikan päältä, vaan tuli kertomaan kipeästi kaipaamastaan menestyksestä terrorismin vastaisessa taistelussa heti, kun se oli pienellä riskilläkin mahdollista. Paikallista aikaa sunnuntaiaamuna yhdeksältä presidenttiä ei enää pidätellyt mikään.

Puolustusministeriö Pentagon ei myöhemmin sunnuntaina julkaissut uutta tietoa DNA-tutkimuksista, joten Trumpia lienee uskominen. Epäilyt johtuivat siitä, että al-Baghdadin on aiemminkin luultu kuolleen, kunnes tieto on myöhemmin osoittautunut vääräksi.

Trump otti kursailematta kunnian onnistuneesta operaatiosta Syyrian Idlibissa. Presidentti pitää al-Baghdadin surmaamista jopa merkittävämpänä terrorismin vastaisena tekona kuin Osama bin Ladenin surmaamista 2011.

Yhdysvaltalaiset asiantuntijat eivät ole samaa mieltä Trumpin kanssa, niin kuin ei suuri yleisökään. Osama Bin Laden oli syyskuun 2001 terrori-iskujen suunnittelija. Tuon nimen tietää lähestulkoon jokainen yhdysvaltalainen. Sen sijaan al-Baghdadin tuntee vain harva.

Isis-johtajan jahti alkoi presidentti Barack Obaman kaudella vuonna 2014. Trump kuitenkin ansaitsee ilmeisen kipeästi kaipaamaansa tunnustusta toimistaan.

Pian virkaanastumisensa jälkeen talvella 2017 Trump määräsi Yhdysvallat uudistamaan suunnitelmansa Isisin vastaisessa taistelussa. Pari kuukautta myöhemmin hän hyväksyi aseiden myymisen Isisiä vastaan taisteleville kurdeille ja poisti Obaman määräämän katon yhdysvaltalaisten sotilaiden määrälle Syyriassa. Sitä itse asiassa nostettiin saman tien kahteen tuhanteen.

Trumpin ongelmana on ailahtelevaisuus, niin myös Syyriassa. Pari viikkoa sitten Trump määräsi yllättäen nämä joukot palaamaan kotiin jättäen kurdiliittolaiset pahaan pulaan. Kongressissa meni kuppi nurin myös oman puolueen republikaanien keskuudessa. Edustajainhuone tuomitsi Trumpin poukkoilun tylyin äänestysluvuin 354-60.

Trump toivoo Isis-johtajan taltuttamisen lepyttävän varsinkin republikaaneja. Presidenttiä toissa viikolla epätavallisen suoraan arvostellut senaatin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Lindsay Graham kiittelikin häntä nyt onnistuneesta operaatiosta.

Republikaanien keskuudessa elää kuitenkin voimakkaana myös toinen, demokraattien puolella yleisin näkemys: Sen mukaan Trumpilla ei ollut Idlibin operaatioon osaa eikä arpaa, ellei luvanantajan ja napinpainajan roolia pidetä tärkeänä. Tämän koulukunnan mielestä kaiken kunnian ansaitsevat tiedustelupalvelut ja erikoisjoukot.

Asiantuntijat toivovat Trumpin oppineen omasta Syyria-sekoilustaan ja saaneen edes hitusen linjakkuutta lisää. Suurin pelko Pentagonissa ja ulkoministeriössä on nimittäin nyt se, että näennäisen menestyksen saavutettuaan Trump unohtaa Isisin. Se olisi vakava virhe.

Johtajan kuolema on psykologisesti kova koettelemus järjestölle, mutta se ei ole kadonnut mihinkään. Isis on soluttautunut Syyrian ja Irakin lisäksi eri puolille maailmaa ja saattaa yrittää kostoiskuja.

Osama bin Ladenin kuoleman jälkeen al-Qaida levitti toimintojaan uusiin maihin Aasiassa ja Afrikassa, kunnes se sulautui Isisiin. Järjestöjen ideologia ei ole heikentynyt vuosien varrella eikä uusien jäsenten rekrytointi tunnu tuottavan niille vaikeuksia.

Lue lisää:

Trump vahvisti Isis-johtaja al-Baghdadin kuolleen Yhdysvaltojen sotilasoperaatiossa, räjäytti itsensä – "Hän kuoli kuin koira"

Suomalaisasiantuntija: "Isis-johtajan surma tulee aiheuttamaan kostoiskuja"