Kainuun käräjäoikeuden käsittelyajat maan huippua – "Vuorovaikutus on ihan jatkuvaa"

Kainuussa oikeuskäsittely voi sujua paljon nopeammin kuin muualla maassa.

käräjäoikeudet
tomma stolar i en rättssal med det tomma domarbordet oskarpt i bakgrunden
Kainuussa kärjäoikeudessa ei tarvitse viettää pitkiä aikoja. Kuvituskuva.YLE/Jonas Mastosalo

Kainuun käräjäoikeuden käsittelyajat ovat reippaasti valtakunnan tason alapuolella.

– Olen erittäin tyytyväinen näihin käsittelyaikoihin, ja siitä kiitos kuuluu meidän hyvälle henkilökunnalle, Kainuun käräjäoikeuden laamanni Pekka Määttä kertoo.

Määtän mukaan esimerkiksi rikosasiat käsitellään valtakunnan tasolla viidessä kuukaudessa, kun Kainuussa ne hoituvat kolmessa. Velkajärjestelyasiat taas ratkotaan alle neljässä kuukaudessa, kun valtakunnan keskiarvo on kuusi kuukautta.

Kainuun käräjäoikeudesta siirrettiin pois summaariset, riidattomat velka-asiat, eli esimerkiksi pikavippi-asiat. Tästä johtuen käsittelyajat saattavat tulevaisuudessa venähtää, kun kainuulaisten asiakkaiden asioita käsitellään muissa oikeusistuimissa.

– Meillä nämä asiat käsiteltiin kuukaudessa, vaikka valtakunnan tasolla käsittely kestää kolme kuukautta. Näiden asioiden siirtäminen pois oli harmillista, ja minä vastustinkin tätä ja kävin jopa eduskunnassa puhumassa, että ei toimivaa järjestelmää olisi kannattanut purkaa, Määttä sanoo.

Laamannin mukaan nopeat käsittelyajat johtuvat organisaation pienuudesta ja hyvistä yhteistyökumppaneista. Määtän mukaan Kainuun lakimiehet, syyttäjät, haastemiehet ja tuomarit tuntevat toisensa ja mahtuvat saman pöydän ääreen. Tämän takia käsittelypäivät voidaan sopia joustavasti ja ilman suuren koneiston jäykkyyttä.

– Isossa käräjäoikeudessa toimijat ei tunne toisiaan, ja asiat kiertävät koko suuren organisaation läpi. Meillä viraston toiminta on sujuvaa, mutta meillä on myös hyvät yhteistyökumppanit ja sidosryhmät, joiden kanssa vuorovaikutus on ihan jatkuvaa, Määttä sanoo.

Määtän mukaan sujuvuutta voi hakea myös sovittelumenettelyllä, jonka kautta ratkaisu riidalle voi saada nopeasti ja selvästi halvemmallakin.

– Sovittelumenettelyssä ei ole kuluriskiä, ja yksinkertainen asia voidaan saada sovittua päivässä, eikä tarvitse käydä läpi kuukausien tai vuosien oikeuskäsittelyä. Sovittelumenettelyä käytetään harmillisen vähän, Määttä sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)