1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ihmissalakuljetus

Britannian rekkakuolemista epäilty oikeuden edessä

Yritykset tunnistaa rekan kylmäkontissa kuolleet jatkuvat.

Viranomaiset siirsivät viime viikolla ihmissalakuljettajien käyttämän ajoneuvoyhdistelmän teollisuusalueelta muualle tarkempia tutkimuksia varten. Kuva: Vickie Flores / EPA

Britanniassa viime viikon rekkakuolemien tutkinta jatkuu.

Heti uhrien löytymisen jälkeen pidätetty 25-vuotias mies nähtiin oikeudessa videolinkin kautta. Hän ei puhunut istunnossa.

Mies on asetettu syytteeseen muun muassa ihmiskaupasta, 39 ihmisen taposta, laittoman maahantulon järjestämisestä ja rahanpesusta.

Oikeuskäsittely jatkuu Lontoon keskusrikosoikeudessa, Old Baileyssä.

Britannian poliisin mukaan viikonloppuna Dublinissa pidätetty toinen mies liittyy myös rekkakuolemien tutkintaan. Perjantaina Britanniassa pidätettiin kolme muuta ihmistä, joten pidätettyjen määrä on nyt noussut viiteen.

Viime viikolla viranomaiset löysivät 39 ihmisen ruumiit rekan kylmäkontista. Rekka oli saapunut Britanniaan Belgiasta ja ruumislöytö tehtiin teollisuusalueella Lontoon itäpuolella.

Uhrien tunnistaminen kesken

Aluksi poliisi arvioi, että kaikki uhrit olivat kiinalaisia. Sen jälkeen useat perheet Vietnamissa ovat ottaneet yhteyttä viranomaisiin ja esittäneet epäilyjä, joiden mukaan osa kuolleista olisi vietnamilaisia.

Britannia kertoo lähettäneensä tiedot neljästä kuolleesta Vietnamiin. Kiina on puolestaan toivonut uhrien pikaista tunnistamista ja kehottanut kansainväliseen yhteistyöhön ihmissalakujettajia vastaan.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan poliisi on laajentanut tapauksen tutkintaa sen jälkeen, kun paljastuneen kylmärekan kerrottiin olevan vain yksi kolmen rekan ryhmästä. Yhteensä autoissa olisi salakuljetettu noin sataa ihmistä.