Maatilakysely selvittää Kainuun maatalouden tilaa ja kannustaa neuvojen kysymiseen – "Tarkoitus on, että apua saisi mahdollisimman vaivattomasti"

Kainuun maatiloista jopa puolet on käyttänyt hyväkseen valtion tarjoamaa asiantuntija-apua.

maatilat
Lähikuva kylvökoneesta kaurapellolla
Kainuussa on hieman yli 700 maatilaa, joista noin puolet on päätoimisia ja aktiivisia yrityksiä. Kuvituskuva.Tanja Heino / Yle

Kainuulaisille maatiloille on lähetetty kysely, jonka tarkoitus on selvittää maakunnan maatilojen tilaa ja tulevaisuuden suunnitelmia. Kainuun Elyn ja MTK Pohjois-Suomen laatimalla kyselyllä halutaan osoittaa kiinnostusta tiloja kohtaan.

– Haluamme selvittää muun muassa, missä peltoluokissa, ikäluokissa ja tuotantosuunnissa mennään ja mitä on suunnitteilla, Kainuun Ely-keskuksen yritysasiantuntija Eeva Heikkinen sanoo.

Heikkisen mukaan Kainuussa on hieman yli 700 maatilaa, joista noin puolet on päätoimisia ja aktiivisia yrityksiä. Hän muistuttaa, että maatalouden rakennemuutos etenee kiihtyvällä tahdilla ja viljelijöillä on kova mietinnän paikka siitä, miten yritystä viedään eteenpäin.

– Nyt ei pysty enää menemään virran mukana ja vähän vain viljeskellä, Heikkinen sanoo.

Kyselyn kautta halutaan tuoda esille myös valtakunnallista Neuvo 2020 -hanketta (siirryt toiseen palveluun) (ProAgria), jonka kautta maatilat voivat saada 10 000 eurolla asiantuntijapalveluita Ely-keskuksen piikkiin.

– Kainuussa hanke on tavoittanut ainakin puolet maatiloista, mikä on eniten koko maassa, Heikkinen sanoo.

Asiantuntijan neuvoja voi pyytää muun muassa sukupolvenvaihdoksiin, investointeihin tai veroasioihin. Kun kyselyä täyttäessä ilmoittaa tahtovansa asiantuntija-apua, ottavat palveluntarjoajat itse yhteyttä maatilaan.

– Näin avun saaminen ei jää ainakaan siitä, kiinni ettei tiedettäisi keneltä apua voisi kysyä. Tarkoitus on, että apua saisi mahdollisimman vaivattomasti.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)