1. yle.fi
  2. Uutiset

Brittiparlamentti tyrmäsi ennenaikaiset vaalit, hallitus vastasi lakialoitteella, jolla vaalit saataisiin joulukuulle

Britannian pääministeri Boris Johnson on hyväksynyt virallisesti brexit-jatkoajan tammikuulle.

Brexit
Britannian parlamentti keskustelee ja äänestää ennenaikaisista vaaleista
Britannian parlamentti keskustelee ja äänestää ennenaikaisista vaaleista

Britannian parlamentti on tyrmännyt esityksen ennenaikaisista vaaleista iltayhdeksältä maanantaina. Esityksen taakse olisi tarvittu yli kaksi kolmasosaa kansanedustajista, mutta sen puolesta äänesti vain 299 edustajaa. Esitystä vastusti 70 ja loput pidättäytyivät äänestämästä.

Pääministeri Boris Johnson olisi halunnut järjestää vaalit 12. joulukuuta.

Heti äänestystuloksen selvittyä Johnson ilmoitti, että maan konservatiivihallitus esittää lakialoitetta, joka sallisi parlamenttivaalit samana päivänä.

Toisin kuin parlamentin tänään torppaamassa esityksessä vaaleista, lakiesityksen läpimenoon vaaditaan vain yksinkertainen enemmistö.

Johnsonin mukaan parlamenttivaalit ovat tarpeen, sillä ero EU:sta on ajautunut pattitilanteeseen.

Oppositio ei suoralta kädeltä hylännyt lakiesitystä, mutta ilmoitti tutkivansa sitä ennen päätöstä mahdollisesta tuesta. Parlamentin odotetaan keskustelevan ja äänestävän lakiesityksestä tiistaina.

Petri Raivio kertoo miksi Brexit kannattaa jaksaa loppuun asti.
Raivion Petri kertoo alle 2 minuutissa miksi Brexit kannattaa jaksaa loppuun asti.

Apua pienpuolueilta?

Brexitiä vastustavat liberaalidemokraatit ja Skotlannin kansanpuolue SNP ovat laatineet yhdessä suunnitelman, jonka mukaan parlamenttiin tuotaisiin esitys vaalien ajankohtaa käsittelevän lain muuttamiseksi niin, että se sallisi ennenaikaiset vaalit jo 9. joulukuuta.

Varsinkin liberaalidemokraatit ovat tähän asti vaatineet brexitistä uutta kansanäänestystä. Liittyminen uusia vaaleja koskevaan lakiesitykseen merkitsee käytännössä, että vaatimus kansanäänestyksestä on jätetty taka-alalle.

Hallitus voisi tuoda tämän lakiesityksen käsittelyyn jo huomenna tiistaina. Se olisi pitkälti samansisältöinen kuin tämänpäivänen lakiesitys. Se voitaisiin hyväksyä yksinkertaisella enemmistöllä.

Jos kumpi tahansa vaalipäivämäärä hyväksytään, Britannia voisi saada uuden parlamentin juuri joulun alla.

Tuolloin kysymykseen tulee, milloin maalle saataisiin uusi hallitus. Todennäköisesti sitä ei saataisi ennen tammikuun puoliväliä, jolloin EU-erosopimuksen käsittelyyn jäisi taas kerran hyvin niukasti aikaa.

Liberaalidemokraattien heilastelu konservatiivihallituksen kanssa on jo ehtinyt suututtaa työväenpuolueen edustajia.

Johnson hyväksyi lykkäyksen

Johnson avasi parlamentin keskustelun kertomalla, että hän vahvisti virallisesti lisäajan brexitille kirjeessä Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskille. Johnson kertoo myös kehottaneensa EU:ta hylkäämään mahdollisuuden lykkäyksen jatkosta tammikuun 31. päivän jälkeen.

Parlamentille puhunut Johnson sanoo pelkäävänsä, että parlamentti ei koskaan hyväksy erosopimusta, jos sillä on mahdollisuus lisäajalle tammikuun lopun jälkeen.

Tunteet kävivät kuumina parlamentissa ennen äänestystä vaaleista.

– Tässä on pääministeri, johon ei voi luottaa, oppositiojohtaja Jeremy Corbyn sanoi ja listasi perättömiä lupauksia.

Hän muistutti Johnsonin luvanneen, ettei hän koskaan hakisi EU-erolle lykkäystä. Perätön oli hänen mukaansa myös lupaus siitä, ettei Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välille tulisi tarkastuksia.

Työväenpuolue yhtyy Corbynin mukaan arvioon, että uudet vaalit tarvitaan. Puolue on vaatinut, että sopimuksettoman brexitin riski on ensin suljettava pois. Corbyn sanoi myös tukevansa vaaleja opiskelijoille sopivana ajankohtana.

Lue lisää:

The Guardian: Brexit: Parliament to blame, says No 10, as EU extension offer confirms PM to break October promise – live news (siirryt toiseen palveluun)

Näkymä Parlamenttitalosta Lontoossa.
Näkymä Parlamenttitalosta Lontoossa.Neil Hall / EPA

Brexit-jatkoaika tammikuun loppuun

Euroopan unioni myönsi tänään Britannialle uuden jatkoajan EU-erolleen. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kertoi brexitin uudesta takarajasta Twitterissä.

Ranskan kerrottiin aiemmin kannattaneen lyhyempää lykkäystä Britannialle, mutta EU-maat löysivät yhteisen linjan, eli brexitin uusi takaraja on tammikuun lopussa 2020. Britannia voi erota EU:sta myös aiemmin, jos erosopimus hyväksytään Britannian parlamentissa.

Lue lisää: Eurooppa-kirje: Toimittajan tyhjä olo – Entä jos Britannian ero toteutuu?

Kaksi oppositiopuoluetta antaa tukensa uusille vaaleille Britanniassa, jos brexitille annetaan lisäaikaa tammikuulle

Analyysi: Britannian pääministerin erosopimus sai periaatteellisen hyväksynnän – mutta ennenaikaiset vaalit ovat edelleen todennäköiset, ennen kuin EU-ero Britanniassa saadaan maaliin

Johnsonille merkittävä tappio, seuraako uudet vaalit?

Lähteet: Reuters, AFP, STT

Lue seuraavaksi