Hyppää sisältöön

Neuvostoliittoa kritisoinut toisinajattelija Vladimir Bukovsky kuoli 76-vuotiaana – pääsi länteen vaihtokaupalla

Psykiatrian väärinkäytön paljastanut Bukovsky vaihdettiin 1970-luvulla chileläiseen kommunistijohtaja Luis Corvalániin.

Neuvostoliittolainen toisinajattelija Vladimir Bukovsky pääsi länteen vuonna 1976. Kuva: Sergei Chirikov / EPA

Britanniassa elänyt entinen neuvostoliittolainen toisinajattelija Vladimir Bukovsky on kuollut. 76-vuotias Bukovsky menehtyi sydänkohtaukseen.

Hän oli yksi tunnetuimmista Neuvostoliiton kriitikoista fyysikko Andrei Saharovin ja kirjailija Aleksandr Solzhenitsynin rinnalla.

Bukovsky erotettiin Moskovan valtionyliopistosta ja suljettiin mielisairaalaan 1960-luvun alkuvuosina. Sieltä päästyään hän onnistui kiinnittämään kansainvälistä huomiota siihen, kuinka psykiatriaa käytettiin Neuvostoliitossa toisinajattelijoita vastaan.

1970-luvulla Bukovsky passitettiin vuosiksi työleirille ja sisäiseen karkotukseen. Hän pääsi vuonna 1976 länteen, kun hänet vaihdettiin Chilen sotilasjuntan vangitsemaan kommunistijohtaja Luis Corvalániin.

Arvosteli myös Putinia

Viime vuosina Bukovsky arvosteli myös Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia. Bukovskyn yritys asettua ehdolle Venäjän presidentinvaaleissa tuli kuitenkin torjutuksi.

Bukovsky oli murhatun KGB-loikkarin Aleksandr Litvinenkon ystävä. Venäjän turvallisuuspalvelua syytettiin tämän myrkyttämisestä.

Bukovsky itse joutui vuonna 2015 Britanniassa syytteeseen lapsipornon hallussapidosta. Bukovskyn tukijat epäilivät venäläisagenttien hakkeroineen hänen tietokoneensa, ja entinen toisinajattelija oli runsaan viikon nälkälakossa protestina "kafkamaiselle" oikeudenkäynnille.

Syyte raukesi Bukovskyn heikon terveydentilan vuoksi.