1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. saimaannorppa

Korkeasaaren saimaannorppa-altaasta tulisi 200 neliömetrin kokoinen – suunnitelmat tarkentuvat loppuvuoden aikana

Korkeasaaren eläintarhan saimaannorppa-altaan suunnittelu etenee. Kustannusarvio valmistunee loppuvuoden aikana.

saimaannorppa
Saimaannorppa ui Saimaassa.
Petri Vironen / Yle

Korkeasaaren eläintarha on jatkanut saimaannorppa-altaan suunnittelua. Eläinten hoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti kertoo, että altaasta tulisi 200 neliömetrin kokoinen ja sen keskisyvyys olisi kolme metriä. Maapinta-alaa pitää olla norpan käyttöön satakunta neliömetriä. Mittoja määrittää eläintilojen tila-asetus.

– Meidän pitää vielä tarkentaa suunnitelmia. Ne ovat hyvässä vaiheessa. Kustannuksia ei vielä tällä hetkellä tiedetä, sanoo Trontti.

Päätöksiä altaan rakentamisesta on odotettavissa aikaisintaan loppuvuodesta.

– Kyllä meillä kova toive on, että loppuvuoden aikana tilanne olisi sillä tavalla edennyt, että pystyisimme kertomaan, minkälaista eläintilaa meille mahdollisesti olisi tulossa, toteaa Trontti.

Saimaannorppa-altaan rakentaminen nousi pohdintaan, kun heinäkuussa Puumalasta vietiin heikkokuntoinen norppa hoitoon villieläinsairaalaan. Samalla avautui keskustelu siitä, miten Korkeasaari voisi tulevaisuudessa olla mukana säilyttämässä saimaannorpan uhanalaisia geenejä.

Tobias voi hyvin Korkeasaaressa, Sanelman tilannetta seurataan Saimaalla

Korkeasaaressa hoidossa oleva, Tobias-norppana tunnettu eläin asuu tällä hetkellä omassa allashuoneessaan Korkeasaaressa.

– Se voi hyvin, kertoo Trontti.

Varsinais-Suomen ELY-keskus teki aiemmin päätöksen, että Korkeasaareen hoitoon tuotua saimaannorppaa ei saa palauttaa Saimaalle tautiriskin vuoksi. Toisaalta Korkeasaari voi hakea poikkeuslupaa Tobias-norpan hallussapitoon vasta, kun eläintarhalla on osoittaa sille sopivat tilat.

Toinen samaan aikaan Tobiaksen kanssa viime kesänä Saimaalla ihmisten hoitoon päätynyt saimaannorppa, Sanelma, sai viikonloppuna muikkuja ja lääkkeitä, kun se ajautui rantaan huonovointisena. Norppa kuitenkin virkosi muikkujen voimalla ja polski tiehensä. Sanelmaa viikonloppuna hoitaneen imatralaisen eläinlääkäri Pekka Sarkasen mukaan norpan tilaa seurataan.

Korkeasaarella on valmius ottaa myös tämä norppa hoitoon, jos viranomaiset katsovat, että se ei pärjää tulevaa talvea Saimaalla.

– Meillä villieläinsairaalassa hoidetaan loukkaantuneita luonnonvaraisia eläimiä. Mutta ajatus on, että ne pystyttäisiin palauttamaan luontoon. Saimaannorppien kanssa on se tilanne, että jos meille tuotua eläintä ei voi palauttaa luontoon, siinä tilanteessa Korkeasaari ei ole päätöksentekijä, vaan sitten käännymme viranomaisten puoleen. Jos meiltä pyydetään apua, ilman muuta autamme, sanoo eläinten hoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti Korkeasaaresta.

Lue myös:

Tobias-kuutti avasi keskustelun suojelun tulevaisuudesta – pitäisikö saimaannorpan uhanalaiset geenit säilyttää Korkeasaaressa?

Lue seuraavaksi